Plan prehrane za osobu s dijagnozom tromboze – PETAK

Petak

Doručak

biljni čaj sa šećerom

maslac

med

kruh

5 g

15 g

20 g

50 g

20 kcal

113 kcal

61 kcal

128 kcal

322 kcal

Međuobrok 1

banana

tamna čokolada

150 g

20 g

133 kcal

110 kcal

243 kcal

Ručak

bistra riblja juha

kuhani oslić s limunom

pire krumpir s mlijekom

salata od cikle

ulje

250 g

200 g

100 g

200 g

10 g

40 kcal

180 kcal

169 kcal

72 kcal

90 kcal

551 kcal

Međuobrok 2

Voćna salata: jabuka (oguljena)

kivi

kruška (oguljena)

šećer

100 g

60 g

100 g

5 g

52 kcal

33 kcal

58 kcal

20 kcal

163 kcal

Večera

kefir 3,8% mm

zobene pahuljice

240 g

20 g

156 kcal

80 kcal

236 kcal
UKUPNO 1515 kcal

 

DORUČAK

Za današnji doručak možete popiti biljni čaj s malom žličicom šećera ili još bolje, meda. Pazite da ne konzumirate zeleni ili crni čaj zbog toga što oni sadrže visoku koncentraciju koagulativnog vitamina K, a budući da uzimate antikoagulacijski lijek, može doći do poništavanja njegovog djelovanja. Uz to na kruh namažite malo maslaca i meda, da dobijete energiju za kvalitetan početak dana. Maslac je svakako mnogo bolji izbor od margarina jer iako sadrži kolesterol (životinjskog je podrijetla), dobiva se prirodnim putem (zrenjem),dok margarin dobivamo iz biljnih ulja. No ključna razlika je u tome što su biljna ulja u tekućem agregatnom stanju, dok je margarin kruta plastična masa, a da bismo od jednog dobili ono drugo provodi se ukrućivanje ulja što stvara itekako štetne spojeve za naš organizam. Stoga zaboravite na one primamljujuće fit, light i IQ verzije margarina, sve je to samo zapravo marketinški trik, a vi, nažalost, samo mislite da jedete zdravije.

 

MEĐUOBROK 1

Za kvalitetan međuobrok do ručka svakako možete pojesti bananu koja će vam dati potrebnu energiju da izdržite do ručka. Jedan red tamne čokolade s visokim udjelom kakaa itekako će vam dobro doći jer poznato je kako je prava čokolada pravi okidač sreće i zadovoljstva. Osim toga, znanstvenici su dokazali kako čokolada povoljno utječe na bolje pamćenje.

 

RUČAK

Buduće da je danas petak, pazili smo da meni bude riblji. Za toplo predjelo pojedite tanjur bistre riblje juhe koja će vas fino zagrijati i nasititi. Kalorije koje sadrži ova juha su minimalne, stoga uživajte!

Za glavno jelo odaberite kuhanu ribu po kojoj možete iscijediti malo limunovog soka, a prilog vam može biti pire krumpir pripremljen na obranom mlijeku. Za salatu skuhajte i izrežite ciklu na tanke ploškice te začinite s jušnom žlicom ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ovaj ručak je svršeno izbalansiran jer ćete iz pirea dobiti ugljikohidrate, odnosno energiju, iz ribe kvalitetne i lako probavljive proteine, a iz salate prijeko potrebne vitamine i minerale. Također, cikla je izvrsna i za probavu, a pravo maslinovo ulje koje služi za začin izvrstan je izvor kvalitetnih masnih kiselina.

 

MEĐUOBROK 2

Za relaksirajuće popodne pripremite osvježavajuću voćnu salatu od jabuke, kruške i jednog malog kivija. Voće koristite oguljeno kako ne biste previše opterećivali probavu. Sve skupa možete posuti s malom čajnom žlicom šećera, ali bilo bi bolje bez dodatka ikakvog šećera. Salatu prelijte s malo limunovog soka da voće ne potamni, a možete je staviti u hladnjak za još puniji, osvježavajući okus. Uz to možete popiti neki biljni čaj, ali bez dodatka ikakvog sladila. Onaj iz voća bi trebao biti dovoljan da vas razveseli.

 

VEČERA

Za večeru odaberite nešto lagano, kefir ili pak lagani jogurt, što vam je draže. U to dodajte zobene pahuljice koje će vas itekako zasititi, tako da možete mirno krenuti na spavanje. Inače, zobene pahuljice su iznimno kvalitetan ugljikohidrat bogat vlaknima, što povoljno utječe na peristaltiku crijeva, dakle na cjelokupnu probavu.

(Ova dijeta je samo primjer. Ako imate neki zdravstveni problem i morate mijenjati prehranu svakako se prethodno posavjetujte sa svojim liječnikom.)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail