KANTARION – GOSPINA TRAVA

Gospina trava zeljasta je biljka (visoka 30 – 70 cm). Raste uz rubove šuma, po čistinama, šikarama, livadama i uz živice. Jedna je od najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka. Nalazimo je na sjeveru do srednje Skandinavije, na istoku do i Kine, na jugu do Sjeverne Afrike, a prenesena je i u Sjevernu i Južnu Ameriku te Australiju i Novi Zeland.
Vrhovi grančica puni su kitnjastih cvasti sa žutim cvjetovima. Listići gospine trave, gledani prema svjetlu, izgledaju kao da su probušeni vrhom igle. Te su točkice na listićima žlijezde s eteričnim uljem.
Gospina trava cvate u vrijeme cijeloga ljeta, od svibnja do rujna, ali najviše u srpnju. Bere se gornji dio biljke dok je u cvatu.
Pripravci od gospine trave upotrebljavaju se izvana – za liječenje rana, posjekotina, udaraca, ozljeda mišića, opekotina, hemoroida i čireva, a iznutra – za liječenje bolesti želuca, jetre, žučne vrećice, crijevnih parazita, glavobolje (naročito kod migrene), noćnog mokrenja u krevet, proljeva, upale maternice, astme, bronhitisa i katara pluća. Također pospješuje cirkulaciju krvi i podiže opće (psihičko) raspoloženje. Dokazani su njeni lagani sedativni i antidepresivni učinci. Upotrebljava se za pripremu čaja, a posebno je poznato i cijenjeno ulje od gospine trave.
Bjelopute osobe moraju biti oprezne kod uporabe ulja od gospine trave zbog fotosenzibilizacije. Naime, kod njih se, pod utjecajem sunčeva svjetla, javljaju upalni procesi na koži slični opekotinama od sunca!

PRIPREMA ČAJA

Jednu čajnu žličicu osušenog lista i cvijeta gospine trave preliti sa 2,5 decilitra kipuće vode. Nakon pet minuta procijediti, zasladiti medom (dijabetičari čaj piju bez ikakva zaslađivanja) i piti toplo – ujutro prije doručka i navečer prije spavanja. Pije se kod upale maternice, grčeva u crijevima, glavobolje i katara pluća.
Kada četiri čajne žličice gospine trave prokuhamo u 2,5 decilitra vode, dobit ćemo odlično sredstvo (u obliku obloga) za zarašćivanje rana ili osvježavanje smežurane staračke kože.

PRIPREMA ULJA

U bocu sa širokim grlom staviti jedan dio svježeg cvijeta i lista gospine trave i tri dijela maslinova ulja ili ulja od kukuruznih klica. Bocu dobro začepiti i držati na suncu 7 tjedana.
Kroz to vrijeme potrebno je svakodnevno bocu dobro promućkati.
Nakon 7 tjedana ulje se procijedi kroz višestruku gazu, a također treba iscijediti i lišće i cvjetove gospine trave.
Uz uvjet da se čuva u tamnoj boci i na tamnom mjestu, to ulje može se držati i do dvije godine
Ulje od gospine trave njeguje kožu (suhu, nečistu i ispucalu).
Odlično je sredstvo za masažu – kod reume, lumbaga, išijasa , diskopatije i bolova u mišićima.
Pravo i dobro pripremljeno ulje od gospine trave ima crvenu boju.

VINO OD GOSPINE TRAVE

Staviti u bocu 50 grama cvjetova gospine trave i preliti litrom dobrog domaćeg bijelog vina. Ostaviti da odstoji mjesec dana.
Zatim sve dobro ocijedite (i cvjetove), malo zasladite medom i držite u tamnoj boci, na hladnom mjestu.
Kod tegoba s probavom – pije se po jedna čašica (0,3 dcl) tog vina – prije ručka i večere.

LIKER OD GOSPINE TRAVE

Prirediti 15 grama osušenih cvjetova gospine trave, jedan (neprskan) limun, litru dobre rakije i 25 dekagrama šećera.
Limun dobro oprati i izrezati na kolute pa staviti u rakiju zajedno s cvijetom gospine trave.
Ostaviti da odstoji na suncu – 15 dana. Svaki dan dobro promućkati.
Nakon toga ocijediti i rakiji dodati šećer pa držati na suncu još tri dana. Svaki dan dobro promućkati. Da bude čišći, ovaj liker se profiltrira.
Koristi se kao aperitiv ili digestiv.

IZVOR: https://www.zzjzpgz.hr/nzl/38/gospina.htm

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail