Detoks za one s malo vremena

S vremena na vrijeme dobro je napraviti detoks organizma, a to zapravo znači izbaciti prerađene namirnice, pojačati unos povrća, voća, juha i čajeva. No, problem nastaje kada ste zaposleni. Većina jelovnika za detoksikaciju napravljena je pod pretpostavkom da imate svo vrijeme ovog svijeta. Nažalost, nije uvijek tako. Evo prijedloga kako napraviti jednodnevni brzi detoks kada nemate previše vremena.

detoks

Detoks meni

Nakon buđenja: čaša tople vode s limunom ili grejpom

Doručak: Sok od sirovog povrća. Kombinirajte mrkvu i ciklu ili celer. Razrijedite vodom, ne mlijekom.

Ručak: imate li vremena ručati kod kuće pripremite filet bijele ribe poput oslića, kuhani špinat i zdjelicu sezonske salate. Sve začinite maslinovim uljem i limunom. Začini su dozvoljeni.
Ako ručak morate ponijeti na posao, pripremite zdjelicu integralne riže i otprilike šalicu kuhanog povrća.

Za užinu pojedite voće poput jabuke, naranče i kivija.

Za večeru pripremite zdjelicu kuhanog kupusa u koji ste dodali 3 žlice integralne riže. Uz to dodajte komad kuhane piletine. Neka bude veličine vašeg dlana.

detoks

U međuvremenu pijte mnogo tekućine, prvenstveno čajeva i vode. Po potrebi i ovisno o svom radnom vremenu možete zamijeniti ručak i večeru. Budete li gladni nakon večere i prije odlaska na spavanje, pojedite šalicu kefira ili probiotičkog jogurta.

Detoks je dobro napraviti ako se osjećate umorno, koža vam je beživotna i siva ili/i imate problema sa spavanjem i probavom. Ovakav jelovnik možete primijeniti i nekoliko dana. Možete koristiti i druge žitarice poput amaranta ili kvinoje kao zamjena za rižu. Ako vam je ovakav raspored nemoguć, barem jednom tjedno konzumirajte smoothie od sirovog voća i povrća.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail