5 pogrešaka koje činimo dok smo na dijeti

Želeći izgubiti višak kilograma često tome pristupamo s puno nade i entuzijazma. Aerobni trening, puno vode i pravilna prehrana postaje dio naše svakodnevice. No, problem nastaje kada se ulaže veliki trud, a rezultati izostanu. Naizgled ni grama ne uspijevate smršaviti. U takvoj situaciji počinje frustracija, odustajanje i povratak starim navikama. Doslovno odbacujete svaki uloženi trud.
No, iako se trudite, sasvim sigurno je da negdje griješite. Pritom bih vas svakako savjetovala da za relevantno pokazalo gubljenja kilograma odbacite vagu i oslonite se na krojački metar. Bit će vam to zapravo najbolji pokazatelj koliko napredujete.

dijeta

1. pogreška – gluten free

Zasigurno ste imali mnogo prilika u medijima čuti kako je gluten jako „štetan”, te ste ga i vi odlučili izbaciti iz prehrane, a upravo je to pogrešno. Naime, proizvodi bez glutena, proteina koji omogućuje proizvodu zadovoljavajuću konzistenciju i okus često su prepuni rafiniranih šećera, kako bi se postigao zadovoljavajuć okus namirnice. Tako ste možda uvjereni da jedete zdravije, a zapravo je to daleko od istine. Naravno, ovo ne vrijedi za osobe oboljele od celijakije ili intolerancije na gluten. To su ipak posebna medicinska stanja (načini života) gdje gluten ugrožava život.

 

2. pogreška – proizvodi sa smanjenim udjelom masti

Baš poput gluten free proizvoda, i proizvodi sa smanjenim udjelom masnoća mogu biti varljivi. Masnoća daje proizvodu okus, a kada se masnoća oduzme, gubi se i okus. No, kako bi okus opet bio zadovoljavajući, dodaju se, naravno, šećeri. Zato light proizvode zaobilazite. Osim toga, bolje vam je pojesti primjerice jedan klasičan jogurt jer se u masnoći se nalaze i vitamini topljivi u mastima koji su tijelu prijeko potrebni.

dijeta_5_1

3. pogreška – doručak

Kada za doručak odaberete pahuljice, mislite da ste izabrali zdravo, ali često su te pahuljice zasićene jednostavnim šećerima i prepune kalorija. No, za doručak koji je ujedno i najvažniji obrok u danu trebali biste odabrati nešto što će vas dugo držati sitima. Kajgana s malo integralnog kruha pravi je primjer krepkog doručka.

4. pogreška – zaslađivači

Istina, zaslađivači nemaju energetsku vrijednost, ali znanstveno je dokazano kako zaslađivači zapravo otvaraju apetit, pa ćete biti skloniji dodatnom unosu kalorija nego što bi to inače bio slučaj. Najbolja opcija je voda, nezaslađeni čaj ili prirodno cijeđeni sokovi bez dodatka šećera.

dijeta_5_2

5. pogreška – grickanje

Usputno grickanje svega i svačega, pa čak i zdravih zalogajčića, mozak ne registrira kao da je nešto jeo, stoga vrlo lako potrpamo u sebe znatnu količinu kalorija kojih nismo ni svjesni. Umjesto toga, pridržavajte se planiranog redosljeda od 3 glavna obroka i dva voća međuobroka, porcije smanjite, odviknite se jedenja pred televizorom i kilogrami će naći svoj put daleko od vašeg tijela.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail