Biti zdrav bez obzira na godine

Kaže se kako godine nisu važne i ne bi trebale predstavljati problem kada su u pitanju aktivnosti i hobiji. No, ako se neadekvatan način življenja prakticira godinama, to svakako na našem tijelu ostavlja vidljiv trag.

Između ostalog, manjak vitamina i minerala može uzrokovati gomilanje kilograma, što je većini današnje populacije zapravo najveća boljka. Pitate se kako do toga dolazi? S godinama smanjuje se apsorpcija vitamina D te minerala poput magnezija i željeza, uslijed čega dolazi do smanjenja energije, pada imuniteta i usporavanja metabolizma. Zbog svega navedenog, mnoge se žene osjećaju previše iscrpljeno za tjelovježbu i svakodnevne aktivnosti, a kada je tijelo umorno i iscrpljeno, većina nas stekla je naviku da tražimo stimulanse poput kave i šećera, koji vrlo brzo uzrokuju gomilanje masnih naslaga.

biti-zdrav-bez-obzira-na-godine-1

Stoga, ako želimo sebi dobro, moramo osigurati tijelu vitamine i minerale putem hrane, ali i dodataka. Zašto je tako? Iz jednog vrlo jednostavnog razloga. Naime, hrana danas nije isto što i hrana nekada, odnosno namirnice nisu jednako nutritivne kao primjerice prije sto ili dvjesto godina. Danas jedemo daleko više prerađene i konzervirane hrane koja u postupku obrade gubi veliku količinu potrebnih vitamina i minerala. Stoga, imati u tijelu poneki vitaminski ili mineralni deficit nije rijedak slučaj, čak ni kod osoba mlađe dobi.

S druge strane, u zrelim godinama naše tijelo nema jednake sposobnosti apsorpcije kao kada smo bili mlađi. Zato, uza sve već navedeno, poput lošije kvalitete namirnica pa do lošije apsorpcije našeg tijela, vrlo se lako dovedemo u stanje nedostatka jednog ili više vitamina i minerala u tijelu, što naposljetku može dovesti do bolesti ili pogoršanja već postojećeg stanja. No, oni prvi znakovi da nešto nije u redu svakako uključuju opću slabost, umor, pad imuniteta, ali i lošije pamćenje te razdražljivost. Što se izgleda tiče, koža nam počinje gubiti sjaj, kosa pojačano ispadati, a nokti su krhki i lomljivi. Iako su svi mikronutrijenti veoma važni, ipak za žene u zrelim godinama, valja istaknuti jedan, kalcij.

biti-zdrav-bez-obzira-na-godine-2

Naime, padom razine estrogena u tijelu, drastično se smanjuje i apsorpcija kalcija koja održava čvrstoću kostiju, što u konačnici dovodi do polaganog, ali sigurnog opadanja gustoće kostiju, odnosno osteoporoze. Još jedna nelagodna nuspojava povezana s manjkom vitamina i minerala, ali i starenjem jesu bolesti zubi i zubnog mesa koje nastaju kao posljedica manjka vitamina B12, željeza i vitamina C. Vjerujem da vam nije svejedno pri pomisli na paradentozu, ali to će svakako postati realnost ukoliko se ne odlučite za nadomjestak. Stoga, uz kvalitetnu prehranu, pritom mislim na redovito konzumiranje minimalno prerađenih namirnica, te vitaminski kompleks, godine više neće biti nikakva prepreka.

L. Rađa, dipl. ing. preh. teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail