Đumbir

Đumbir (lat. Zingiber officinale) biljka je čiji se podzemni gomolj koristi kao začin. To je zeljasta trajnica s vodoravnim, račvasto razgranjenim podankom iz kojeg izbijaju lisnate stabljike visoke do 1,5 m i nalik su stabljikama bambusa. Može se koristiti svjež, osušen, u prahu ili kao ulje, ekstrakt ili sok. Odličan je kao začin, zato se u tu namjenu koristi stoljećima, ali njegova je izuzetna ljekovitost ono što ga ističe među mnogim drugim biljkama. Najpoznatiji je kao lijek protiv mučnine, no njegova svojstva ublažavaju i liječe mnoge bolesti i stanja.

Ta egzotična biljka izvorno dolazi iz sunčanih dijelova južne Azije i uvelike se uzgaja u tropskim i suptropskim zemljama poput Indije, Malezije, Kine, Jamajke i Nigerije. Njezina su nevjerojatna terapeutska svojstva dobro poznata već tisućama godina. Spominje se u Konfucijevim spisima još 500-ih godina pr. Kr. te u kineskim i indijskim medicinskim tekstovima napisanim prije 2000 godina.

Dobro poznat kao začin, đumbir je iznimno ljekovit i upravo ga to izdvaja od mnogih drugih biljaka. Najpoznatiji je kao lijek protiv mučnine, no njegova svojstva ublažavaju i liječe mnoge bolesti i stanja. U ljekovite se svrhe koristi podanak koji sadrži esencijalna ulja.

Sastav đumbira

Danas se u fitofarmaciji đumbirov korijen koristi za izradu tinktura. Đumbir ima vrlo aromatičan miris i okus, ali je ljut te peče u grlu. U ljekovite se svrhe koristi podanak koji sadrži od dva do tri posto esencijalnog ulja vrlo različitog sastava (identificirano je više od 150 sastavnica). U većini ulja prevladavaju seskviterpeni (zingiberen, kamfen). U korijenu đumbira ima i organskih kiselina, sluzi i do 50 posto šećera te smolastih tvari. Korijen sadrži i velik broj minerala, a najznačajniji su kalij, bakar i magnezij. Od vitamina sadrži vitamin C te vitamine B skupine.

Korištenje

Svjež korijen ima antioksidacijski učinak, koristi se za pojačavanje znojenja te za detoksikaciju (izbacivanje štetnih tvari iz organizma). Sušeni korijen koristi se za želučane bolove, proljev i liječenje reumatskih oboljenja. Đumbir se može koristiti i u obliku obloga kod upala i oteklina, grčeva u nogama te artritisa.

Reumatske bolesti

Prema kliničkoj studiji koja je istraživala djelotvornost đumbira na liječenje reume, na 56 osoba koje su sudjelovale u istraživanju đumbir je pokazao povoljno djelovanje na liječenje mišićnih bolova, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Nijedna od ispitivanih osoba nije prijavila nuspojavu.

Probavne smetnje, apetit…

Đumbir se koristi zbog protuupalnog djelovanja i pobuđivanja peristaltike u terapiji dispepsije (stanje kojim se označava bol u gornjem dijelu probavnog sustava), gastritisa te za poboljšavanje apetita. Utječe na sniženje kolesterola te poboljšava lučenje želučanog soka. Vrlo je djelotvoran u liječenju mučnina izazvanih putovanjima, kao i u prevenciji mučnina u trudnoći i liječenju citostaticima, što je dokazano i kliničkim studijama. In vitro studije (nisu dokazane u živom organizmu) dokazale su i djelovanje đumbira na bakteriju H. pylori.

Prema novijim istraživanjima ima antimikrobno, antiviralno, antitrombocitno i kardiotonično (djeluje povoljno na srce) djelovanje.

Dokazan je i povoljan učinak đumbira na liječenje dismenoreje (bolnih mjesečnica), pri čemu se njegovo djelovanje uspoređuje s djelovanjem ibuprofena. Nedovoljno je znanstvenih dokaza, ali se primjenjuje protiv bolova u mišićima uzrokovanih tjelovježbom, pri gubitku apetita, prehladi, gripi i migreni.

Čaj od đumbira u trudnoći

Čaj od đumbira pomaže ublažiti jutarnje trudničke mučnine.

Želite li napraviti čaj od svježeg korijena đumbira, naribajte ga s korom, prelijte vrućom vodom i pustite da odstoji 10-ak minuta. Čaj ne treba cijediti jer korijen ostaje na dnu. U čaj se dodaje med pa topli napitak postaje još ljekovitiji.

Đumbir i lijekovi za kontrolu dijabetesa

Đumbir može spustiti razinu šećera u krvi i dobar je za dijabetičare koji kontroliraju razinu šećera isključivo putem prehrane. No, u kombinaciji s lijekovima, đumbir može previše spustiti razinu šećera i povećati rizik od nastanka hipoglikemije. Zato se dijabetičari koji uzimaju lijekove ili inzulin mogu koristiti đumbirom isključivo uz prethodno savjetovanje s liječnikom.

Ipak, treba se koristiti pažljivo jer neće odgovarati svima i postoje osobe koje ne smiju konzumirati đumbir. To se posebno odnosi na ljude koji imaju neke zdravstvene probleme pa bi trebali pripaziti na unos đumbira.

Nuspojave i interakcije

Nuspojave su rijetke, ali ipak moguće. Do sada su prijavljene srednje jake nuspojave kao su proljev, glavobolja te lokalna iritacija ako se primjenjuje na koži. Preporuka je da se ne koristi više od 5 grama đumbira dnevno, trudnice dnevno smiju uzimati 1 gram đumbira u prahu. 

S biljnim preparatima treba biti oprezan pogotovo ako se koriste konvencionalni lijekovi. Oprez je potreban ako osoba u terapiji koristi antikoagulanse (acetilsalicilnu kiselinu, klopidogrel, heparin, varfarin). Đumbir razrjeđuje krv, što znači da ga trebaju izbjegavati osobe koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi ili imaju poremećaje krvarenja.

Preparate đumbira ne treba koristiti zajedno s preparatima ginkga, anđelike, s češnjakom i ginsengom.

Tko ne smije konzumirati đumbir?

Ako spadate u neku od ovih grupa, obavezno se savjetujte s liječnikom prije nego započnete s konzumacijom đumbira.

  • Đumbir i lijekovi za kontrolu krvnog tlaka

Neki lijekovi za kontrolu razine krvnog tlaka mogu doći u interakciju s đumbirom. Razina tlaka tada postane preniska pa se može narušiti i srčani ritam. Ako uzimate lijekove za kontrolu krvnog tlaka, nemojte početi s korištenjem đumbira prije nego što vam to liječnik dopusti.

  • Đumbir i žučni kamenci

Žučni mjehur nalazi se ispod jetre i spojen je sa žučovodom i služi kao skladište za žuč koja razgrađuje mast u crijevima. Ako žučni kamenci krenu u žučovod, mogu blokirati protok žuči zbog čega se ona vraća u jetru.

Đumbir potiče stvaranje žuči pa osobe koje pate od žučnih kamenaca mogu imati previsoku razinu žuči u žučnom mjehuru. Mišljenja stručnjaka su podijeljena, neki stručnjaci preporučuju uzimanje đumbira za uklanjanje žučnih kamenaca, dok drugi smatraju da je u takvim situacijama bolje u potpunosti izbjegavati đumbir. Upravo zato je važno razgovarati s liječnikom prije početka uzimanja đumbira, a ako vam i odobri korištenje, pripazite na količinu.

Interakcija đumbira s lijekovima

  • Lijekovi koji usporavaju zgrušavanje krvi (antikoagulansi) u interakciji s đumbirom

Fenprokumon u interakciji s đumbirom
Fenprokumon se koristi za usporavanje zgrušavanja krvi. Uzimanje đumbira uz fenprokumon može povećati šanse za stvaranje modrica i krvarenje. Redovito radite krvne pretrage. Možda je potrebno prilagoditi dozu fenprokumona.
Varfarin u interakciji s đumbirom
Varfarin se koristi za usporavanje zgrušavanja krvi. Uzimanje đumbira uz varfarin može povećati šanse za stvaranje modrica i krvarenje. Redovito radite krvne pretrage. Možda je potrebno prilagoditi dozu varfarina.

  • Lijekovi za dijabetes u interakciji s đumbirom

    Đumbir može sniziti razinu šećera u krvi. Lijekovi za dijabetes se također koriste za snižavanje šećera u krvi. Uzimanje đumbira uz lijekove za kontrolu dijabetesa može uzrokovati prenisku razinu šećera u krvi. Pomno pratite razine šećera u krvi. Možda je potrebno prilagoditi dozu lijekova za kontrolu dijabetesa.

  • Lijekovi za povišeni krvni tlak u interakciji s đumbirom

    Đumbir može sniziti krvni tlak na sličan način kao neki lijekovi za krvni tlak i srčane bolesti. Uzimanje đumbira uz ove lijekove može uzrokovati prenizak krvni tlak ili nepravilan rad srca.

SLIKA: https://pixabay.com/

IZVOR: https://www.adiva.hr/nutricionizam/zdrava-prehrana/dumbir-svestran-ljekoviti-korijen-a-ne-samo-zacin/

IZVOR: https://www.centarzdravlja.hr/hrana-i-zdravlje/zdrava-prehrana/saznajte-sve-sto-ste-ikada-htjeli-znati-o-djumbiru/

IZVOR: https://www.centarzdravlja.hr/zdrav-zivot/biljni-lijekovi/tko-treba-izbjegavati-djumbir/

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail