Grčki jogurt i grčki tip jogurta – zar zaista postoji razlika?

Posljednjih nekoliko godina grčki jogurt postavio je visoke standarde kada je riječ o mliječnim proizvodima. Kada čujete dobrobiti koje on ima i zašto ga je dobro koristiti, pohrlite u samoposlugu. I tada kupite grčki tip jogurta uvjereni da ste kupili to čudo od mlijeka o kojem svi pričaju. Vjerovali ili ne, postoji razlika.

grčki jogurt - čudo od mlijeka

Grčki jogurt – čudo od mlijeka

Grčki jogurt je dobio ime jer su upravo Grci ti koji su usavršili recepturu ovog raja za nepce. Za pripremu grčkog jogurta potrebno je čak tri šalice mlijeka. Razlog je taj što se ovaj jogurt proizvodi izvlačenjem sirutke iz već pripremljenog jogurta koji je nastao fermentacijom mlijeka. Ovo se radi uz pomoć specifičnih bakterijskih kultura. Mlijeko koje se koristi je najčešće ovčje iako se koristi i mlijeko drugih životinja. U grčki jogurt ne smiju biti dodani zaslađivači, šećeri ili tvari za zgušnjavanje. Kremasta i lagana tekstura dobiva se isključivo tehnikom koja se koristi u proizvodnji grčkog jogurta. Grčki jogurt sadrži 15 – 20 grama proteina u odnosu na serviranje klasičnog jogurta koje iznosi oko 9 grama. Ugljikohidrata sadrži gotovo duplo manje u odnosu na klasični jogurt. Grčki jogurt sadrži malo natrija. Jedini nedostatak mu je smanjeni udio kalcija u odnosu na uobičajen jogurt. Kalcij se gubi uslijed procesa kojim se dobiva ovaj jogurt. Ovaj jogurt možete koristiti u pripremi raznih dresinga za salate, umaka i sličnih dodataka hrani. Upravo njegova tekstura omogućuje da ga se koristi čak kao zamjenu za majonezu.

Grčki tip jogurta

Loša vijest je da kada u dućanu kupite proizvod na kojem piše grčki tip jogurta, niste kupili grčki jogurt. To su naprosto različiti proizvodi. Evo kako. Grčki tip jogurta zahtijeva jednu šalicu mlijeka za svoju proizvodnju. Na prvi pogled nema razlike između ova dva jogurta. No, postoji zamka. Grčki jogurt prirodno je gust zahvaljujući tehnici kojom se proizvodi. Jogurt grčkog tipa tu konzistenciju postiže zahvaljujući tvarima kojima se ugušćuje. To su mlijeko u prahu ili vrhnje. Dakle, to je jogurt koji nema smanjeni udio masti, već dodatke koji ga čine gustim i kremastim. Grčki tip jogurta, iako nerijetko košta više, nije bolji od klasičnog jogurta. On ne obiluje proteinima kao i pravi grčki jogurt. Ipak, zbog vrhnja i dodatnih zgušnjivača sadrži povećan udio masti i to zasićenih masnih kiselina koje su odgovorne za bolesti krvožilnog sustava. Ovaj jogurt sadrži jednako ugljikohidrata kao i bilo koji klasični jogurt.

grčki jogurt vs. grčki tip jogurta

Grčki jogurt svakako odnosi pobjedu. Sadrži veći udio proteina što pridonosi osjećaju sitosti. Zbog načina na koji se ovaj jogurt priprema idealan je ako ste na dijeti i želite smanjiti unos ugljikohidrata. Prilikom proizvodnje smanjuje se udio nekih tvari poput laktoze, pa ljudi osjetljivi na ovaj šećer mogu konzumirati grčki jogurt. Svakako čitajte deklaracije prilikom kupovine proizvoda. Grčki jogurt opravdano ima višu cijenu. Ipak, ako ne možete kupiti ovaj jogurt, jednako ćete dobro učiniti za svoj organizam kupnjom klasičnog jogurta sa smanjenim udjelom masti. U slučaju da ne volite mlijeko i mliječne proizvode raspitajte se o suplementima kalcija. Dakle, bez obzira na vrstu jogurta koju kupujete zapamtite da je najbitnije držati se onih koji imaju manje masti. Započnite brigu o svom zdravlju već danas.

Anđela

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail