Greške zbog kojih se debljamo

Upisali ste se u teretanu i nastavili je pohoditi, čak i kad se ekipa iz nje preselila na plažu, jedete zdravo, a opet, nikako ne možete se riješiti viška kilograma. Štoviše, osjećate se očajno jer nemate pojma gdje griješite, a naizgled sve činite kako treba. No, možda svojih grešaka zapravo uopće niste svjesni.

Tu i tamo vam se dogodi da preskočite obrok

Bez obzira na to što jedete sasvim zdravo, preskakanje obroka usporava metabolizam i to postaje jedan od ključnih razloga zašto se debljamo. Jer, kada ogladnite, pa tek onda nešto pojedete, čak i ako je zdravo, tijelo će vam pamtiti tu krizu i odmah će to pospremati u masne zalihe. Dakle, preskakanjem obroka doprinosite tom kontra efektu, odnosno debljanju, a ne mršavljenju kako to priželjkujete.

Žvačite hranu

Ljudi koji jedu prebrzo skloniji su debljanju jer tako unesu znatno više kalorija. Naime, našem tijelu je potrebno otprilike 20 minuta da odašilje signal da je sito, stoga usporite, žvačite i prije svega, uživajte u hrani.

sok

Ne pijte kalorije

Tijelo hranu u obliku tekućine ne signalizira jednako kao hranu u krutom obliku. Osim toga, tekućine poput sokova prepune su praznih kalorija, energetski nabijene, a opet nimalo nutritivne.

Ne bojte se masnoća

Već godinama smo svjedoci toga koliko su neke skupine namirnica demonizirane, poput ugljikohidrata i masti, ali sasvim neopravdano, ponajviše iz neznanja. Samo treba znati pravilno odabrati. Štoviše, dobre masnoće vam mogu pomoći u gubitku kilograma. Primjerice, mononezasićene masne kiseline koje pronalazimo u avokadu i orašastim plodovima pomoći će vam u kontroli tjelesne težine i znatno doprinijeti boljitku kardiovaskularnog sustava.

kuhanje
Pazite na način pripreme hrane

Znamo da zdrava i dobra namirnica može postati loša ako je pripremamo na neadekvatan način, i eto greške u procjeni. Dobar primjer za to su pileća prsa koja su lagana i probavljiva, a uz to odličan izvor proteina. Međutim, paniranjem i prženjem u dubokom ulju postaju loša, nezdrava i kalorijski nabijena. Ista stvar je i s krumpirima koji nikako ne uspijevaju skinuti stigmu loše i kalorične namirnice. Naime, krumpir nije kriv za debljanje, ali loš način pripreme ga čini lošim, a debljaju jer upijaju ulje kao spužva. Dakle, odlučite li za krumpirovu salatu iza tu potrebu krumpir kuhate u posoljenoj vodi, e to je sasvim jedna druga priča.

Pivski trbuh

Ljeto je, a vrućine su ogromne, zbog čega će mnogi poželjeti utažiti žeđ s hladnom pivom. No, pritom često zaboravljate kako je pivo vrlo kalorično, a te kalorije naše tijelo neće prepoznati kao obrok koji će ga držati sitim. Nadalje, dok smo u društvu vrlo često nesvjesno popijemo i više no što smo planirali, a nađe se i pokoja kalorična grickalica koja samo doprinosi ukupnom debljanju.

Pazite na unos soli

Sol nam je potrebna, osobito ljeti kada pojačanim znojenjem gubimo elektrolite. No, nedostatak je manje vjerojatan jer se sol nalazi posvuda, pa čak i u kolačima gdje ima ulogu pojačivača okusa, osobito čokoladnim. Zato se trebamo čuvati prekomjernog unosa soli jer višak soli dovodi do nagomilavanja viška tekućine, a to ujedno znači i debljanje.
Ako ste se prepoznali u nekim od ovih navoda, pokušajte to ispraviti, te će zdrava prehrana i tjelovježba napokon davati rezultate.

L. Rađa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail