Grožđe – kralj sezone

Došlo je vrijeme branja grožđa. Tko od nas ne voli grožđane užitke? Od vina pa sve do slatkih grožđica koje stavljamo u kolače. Zašto su ove bobice i proizvodi od njih toliko zdravi, reći ćemo vam u ovom članku.

Grožđe – eliksir mladosti

Grožđe obiluje vitaminima i mineralima. Vitamin C je najviše zastupljen u grožđu, dok od minerala mangan i kalij. Upravo ova dva minerala pomažu kod hipertenzije, djeluju na imunitet i pomažu kod depresije. Osim toga, sadrži i vitamine B skupine, željezo, bakar, kalcij, fosfor i selen.

grožđe

In vino veritas

Ne znamo koliko je točna ova poslovica da je u vinu istina, ali ono što zasigurno znamo da vino predstavlja užitak i zdravlje. Crno vino bogato je polifenolima, posebno resveratrolom. Polifenoli pozitivno djeluju na zdravlje posebno kardiovaskularnog sustava. Kada se konzumira u umjerenim količinama pomaže u kontroli kolesterola smanjujući razinu tzv. lošeg LDL kolesterola. S obzirom na to da su polifenoli antioksidansi te sprječavaju starenje, ali i nastanak nekih bolesti, i razmnožavanje mikroorganizama. Dokazano je da neki od njih čak uništavaju mutagene stanice iz kojih nastaju karcinomi. Od davnina se o vinu govorilo kao o lijeku koji jača krv. Sada znamo i zašto. Zbog svog udjela željeza i bakra pomaže proizvodnju hemoglobina i tako pomaže kod anemije. Ovo ipak ne znači da ste zdraviji ako popijete više vina. Pod ‘umjereno’ se uglavnom misli na 1 dcl za žene i 2 dcl za muškarce. Ako, pak, odlučite popiti više, pazite s kim pijete jer sjetite se – in vino veritas. Crno vino preporučuje se više od bijelog jer sadrži veći udio polifenola.

Ulje sjemenki grožđa

Ovo ulje se prvi put počelo proizvoditi u Francuskoj kao zamjena za maslinovo ulje. Ono obiluje antioksidansima i masnim kiselinama koje su odgovorne za održavanje kože elastičnom i mladom. Iako se može koristiti u kulinarstvu, ponajviše se koristi u kozmetici. Hidratizira kožu, brzo se upija i dobro prodire u dublje dijelove kože. Savjetuje se za njegu masne kože, zrele kože i sklone aknama. Prilikom kupnje ovog ulja svakako obratite pažnju da je ono hladno prešano.

grožđe

Grožđice

Obožavamo okus ovih slatkih plodova u kolačima zimi. Grožđice su tako slatke zahvaljujući velikom udjelu glukoze i fruktoze. Iz tog razloga često se preporučuju kao hrana nakon treninga ili fizičkih napora kako bi se tijelo brzo opskrbilo energijom. U nekoliko istraživanja je čak dokazano da grožđice mogu smanjiti nastanak karijesa. Grožđice mogu pomoći probavi zbog velikog udjela vlakana. Ako imate problema sa zatvorom, dodajte žlicu grožđica u zobenu kašu. Ipak, ako ste u mogućnosti, radije odaberite svježe grožđe. Sadrži manje kalorija i više antioksidansa.

Sezona ovog božanstvenog voća je počela. Od grožđa se ne radi samo vino. Napraviti možete kolače, marmeladu, prošek ili sok. Grožđe možete dodavati u salate i slana jela. Zanima li vas recept za neko od ovih jela ili imate svoj recept koji želite podijeliti s nama, slobodno nam pišite.

Anđela

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail