Hrana prije plaže – da ili ne?

Cijelu godinu vježbate za savršeno bikini tijelo. Kupite idealan kupaći kostim koji naglašava vaše obline, a onda pojedete nešto što niste trebali i odjednom se pojavi trbuh! Kako spriječiti da vam pogrešan odabir hrane upropasti boravak na plaži? Koja hrana prije plaže je dobar odabir i što izbjegavati, saznajte u ovom članku.

Hrana prije plaže koju treba izbjegavati

hrana prije plaže fast food

 

1. Povrće iz porodice krstašica

U ovu skupinu povrća spadaju prokulice, kupus i kelj. Ova hrana je izuzetno zdrava i pomaže mršavljenju, ali prije plaže nikako nije poželjna. Sadrži šećer rafinozu i sumpor koji napuhuju. U ovu skupinu spadaju i mahunarke.

2. Jako slana hrana

Ljeti se puno znojimo i slana hrana nam je itekako potrebna. Ipak, nemojte pretjerivati. Sol vas neće napuhati, ali će zadržavati vodu. Brza hrana poput čipsa ili štapića mnogima je odabir za prezalogajiti na plaži. Upravo ove grickalice kao hrana prije plaže nisu dobar odabir. Radije se odlučite za nešto zdravije varijante koje sadrže manje soli poput orašastih plodova.

3. Gazirana pića

Izbacili ste sol iz prehrane, ali se ne možete zasititi gaziranih pića? Radite kontra efekt. Gazirana pića sadrže ugljikov dioksid koji će vaš trbuh napuhati poput lopte. Voda je uvijek najbolji odabir.

4. Žvakaća guma

Prilikom žvakanja ove naizgled bezazlene hrane gutate velike količine zraka. Sama žvakaća guma neće vam učiniti ništa loše, ali suvišni zrak koji progutate svoje će odredište naći upravo tamo gdje ne želite – u trbuhu.

hrana prije plaže žvakaća guma

5. Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi su jako zdravi. Problem nastaje kada vaše tijelo ne podnosi baš najbolje laktozu. Laktoza je šećer koji se razgrađuje enzimom laktazom, a imate li manjak ovog enzima, mogli bi ste naići na problem. Bakterije u vašim crijevima razgradit će laktozu do metana i drugih spojeva poznatijih kao – plinovi. Svima je jasno zašto ovo nipošto ne želite prije plaže. Jogurt i fermentirani proizvodi su svakako bolji izbor. Oni sadrže bakterije koje će pomoći vašoj crijevnoj flori. Osim toga, tako ćete unijeti kalcij i spriječiti nadutost.

6. Pića bogata šećerom

Kokteli na plaži su idealna slika svakog ljetovanja. Osim što će vam poneka pina colada viška zavrtjeti glavom, to će učiniti i s trbuhom. Šećera u ovakvim pićima s voćnim sokovima ima poprilično. Fruktozu će bakterije razgraditi kao i laktozu, što ćete osjetiti po nadutom trbuhu. Ovo svakako nije poželjna hrana prije plaže.
Hrana prije plaže koja će vam donijeti same brige su i ugljikohidrati. Pizza i proizvodi iz pekare će vas zbog kvasca napuhati. Isto što se s tijestom dogodi u zdjeli, dogodit će se i u vaše trbuhu. Masna jela također će otežati vaš trbuh jer probava ovakve hrane traje dosta dugo.

hrana prije plaže salata

Hrana prije plaže koja će vam donijeti pozitivne bodove uključuje jogurt, salatu od krastavaca začinjenu octom i limunom, čaj od mente koji smanjuje nadutost i čaj od komorača. Kao zdravi međuobrok, uzmite nekoliko badema ili bananu. Čista voda je uvijek najbolji odabir kada ste žedni. U nju možete dodati nekoliko listića mente, kriški limuna ili naribanog đumbira. Nemojte se nalijevati vodom prije plaže ili na plaži. Hidratacija organizma je bitna, ali ne naglo. Velike količine vode tijelo neće apsorbirati, a može vam i razrijediti elektrolite. Uslijed toga javit će se glavobolja, umor i zbunjenost. Pijte vodu tijekom cijelog dana, ali umjereno.

Osim treninga, veliki naglasak je i na prehrani. Pratite ove savjete želite li pokazati svoju liniju u najboljem svijetlu. Slušajte svoje tijelo. Ono će samo pokazati što mu ne odgovara.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail