Jaje – simbol savršenstva

kokos-jaje

Jaje je iznimna visokovrijedna nutritivna namirnica, koja je zapravo toliko savršena i idealna da iz nje može nastati potpuno novi život. Iako u ovom članku nećemo raspravljati o vječnoj dilemi – što je bilo prije, kokoš ili jaje; važno je napomenuti da je riječ o namirnici toliko značajnoj da je pronašla mjesto i u latinskoj izreci koja glasi „Ab ovo“ što znači od jajeta, tj. od početka.
Jaja predstavljaju jednu od najhranjivijih namirnica na svijetu, a sastoje se od ljuske, bjelanjka i žumanjka. Bjelanjak je savršen izvor bjelančevina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline. Znamo da je hrana s esencijalnim masnim kiselinama iznimno bitna za našu prehranu jer to su aminokiseline koje ne možemo sami stvoriti, već ih moramo unijeti hranom u organizam.

jaje_na_tavi
Nadalje, jaja su vrlo dobar izvor luetina, biotina, kolina, riboflavina, vitamina D i E, folne kiseline i vitamina B12. Biotin je iznimno bitan za metaboličke procese ugljikohidrata i masti u našem organizmu, stoga konzumiranjem jaja stvaramo novu energiju u tijelu. Također, bitan je za održavanje lijepe i zdrave kože, kose, ali i noktiju. Željezo, koje se obilno nalazi u žumanjku jajeta, ima visoku bioraspoloživost, stoga se jaje preporučuje uvesti u prehranu ljudima kojima nedostaje tog minerala.
Jedino negativno što o jajima možemo reći jest da sadrže visok udio kolesterola; zbog toga osobe koje pate od povišenog kolesterola u krvi ne bi smjele prečesto konzumirati ovu namirnicu.

L.Rađa, dipl.ing.preh.teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail