Kadulja – protiv PMS-a, celulita i grlobolje

Kadulja se često koristi za ublažavanje kašlja ili grlobolje, ali ženama je itekako važna jer balansira ženske hormone, ublažava PMS, bolne menstruacije i tegobe menopauze. Budući da pomaže i pri otapanju masnog tkiva, idealna je za borbu protiv celulita.

Kadulja ljekovita (Salvia officinalis) dobila je ime od riječi salvare (lat.) što znači spasiti. Njeno eterično ulje možemo koristiti u mnogim prilikama:

Tegobe dišnih organa, infekcije usta i grla

Kadulja olakšava iskašljavanje, stoga je dobra kod tegoba dišnih organa (bronhitis, astma, kašalj…). U 30ml nekog baznog ulja dodajte 20 kapi ravintsare, 10 kapi eukaliptusa globulus, 8 kapi ljekovite kadulje i 15 kapi mandarine. Nanesite mješavinu na područje prsa i gornji dio leđa, nekoliko puta dnevno, a posebno prije spavanja.

Kod infekcija grla i usta

također ne možete pogriješiti s ljekovitom kaduljom. U 2 dcl vode dodajte 3 kapi kadulje, grgljajte kod afti, krvarenja desni ili upale grla. Možete kapljicu staviti i na četkicu za zube i tako nježno utrljati u zubno meso.

Na energetskoj razini ova kadulja povezana je s grlom, ali i izražavanjem. Bojimo li se izraziti, pokazati ljutnju, ili možda izraziti sebe s radošću i lakoćom, mogli bismo imati problema s grlom i/ili ustima, vratom. Izraziti svoje misli znači i izraziti svoje želje i kreativnost. Kadulja će pomoći kod kreativnog izražavanje u svim oblicima, ali i da stvorimo čistu i zdravu komunikaciju s okolinom.

 

Otapanje masnog tkiva

Kadulja ljekovita poboljšava cirkulaciju i pomaže otapanju masnog tkiva, stoga je odlična za korištenje kod pretilosti i celulita, zastoja krvotoka, ali i kod reumatizma te artritisa. Kod hladnih nogu i loše prokrvljenosti, u 50ml ulja lješnjaka dodajte 15 kapi ružmarina 1,8 cineol, 10 kapi čempresa, 10 kapi cedra himalajskog, 8 kapi kadulje i dobro utrljajte u kožu nakon tuširanja. Želite li malo egzotičniju varijantu, možete dodati i par kapi đumbira.

Hormonalna ravnoteža žene

 

S obzirom da balansira ženske spolne hormone kadulja ljekovita je vrlo bitna za zdravlje reproduktivnih organa žene. Koristite je kod neplodnosti, izostanka menstruacije, bolnih menstruacija, PMS-a, ali i tegoba menopauze. Simbolizira zrelu ženu, mudru i samosvjesnu. Zajedno se koristi s muškatnom kaduljom, koja predstavlja mladu ženu ispunjenu životnom radošću, u tretiranju hormonalnih tegoba i problema menstruacije.

U 50ml baznog ulja badema dodajte 10 kapi kadulje ljekovite, 10 kapi muškatne kadulje, 7 kapi bosiljka metilkavikol, 10 kapi mandarine, 15 kapi geranije, 5 kapi čempresa za ublažavanje bolne menstruacije popraćene grčevima. Ova ulja odlično će djelovati kod ublažavanja boli, opuštanja, ali i prihvaćanja naše ženske prirode. Nanosite na donji dio trbuha i leđa par puta dnevno, 2-3 dana ili koliko traju bolovi.

S obzirom da smanjuje znojenje, može se koristiti i za ublažavanje tegoba menopauze. U 30 ml baznog ulja dodajte 10 kapi kadulje ljekovite, 15 kapi geranije, 8 kapi muškatne kadulja, 7 kapi paprene metvice, nanosite na donji dio trbuha i leđa.

Kadulja se koristi i kad želimo djelovati na HPV virus, ali i kod gljivičnih oboljenja (Candida). Ipak kod ovih tegoba najbolje je savjetovati se s aromaterapeutom.

Osvježenje zraka

U ovim hladnim danima, kad više boravimo u zatvorenom prostoru, koristite kadulju za osvježenje zraka (s lavandom za dezinfekciju), ili u kombinaciji s limunom i ružmarinom za jačanje koncentracije. U aroma lampicu dodajte 10-15 kapi, pazite da voda ne ishlapi.

OPREZ:

Bez obzira što predstavlja spasenje (od riječi salvare), kadulja je neurotoksična, pa treba biti pažljiv s doziranjem. Općenito smatram da je u trudnoći bolje ne koristit eterična ulja (bar ne prva tri mjeseca, a kasnije vrlo male količine), kadulja se također ne koristi kod dojilja i male djece. Povisuje krvni tlak, a može izazvati iritaciju kože kad se koristi u visokoj dozi. Ukoliko imate problem s mastozom, hormonski ovisan tumor (jajnika i dojki), ili povišeni krvni tlak nemojte koristiti čempres, bosiljak metilkavikol, niti paprenu metvicu.

 

IZVOR: https://www.femina.hr/

SLIKA: https://pixabay.com/

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail