Krumpir nije neprijatelj vitke linije, ali loš način pripreme jest

pireKrumpir je povrće za koje naprosto sa sigurnošću možemo reći da ga svi vole. Jedna je od najraširenijih namirnica na svijetu, s gotovo bezbroj ukusnih recepata za pripremu. No, nekada i nije baš bio tako uobičajena namirnica na stolu. U Europu je došao iz Južne Amerike tek otkrićem Novog svijeta. Ovo gomoljasto povrće je omiljeno baš zbog toga što je hranjivo i ukusno, te stvara osjećaj dugotrajne sitosti. Dobar je izvor energije i ugljikohidrata, no osim toga, vrlo je bogat vitaminom C. Ako ste mislili da su limuni i naranče ti koji sadrže najviše ovog vrijednog antioksidansa, prevarili ste se. Njegova uloga je u zaštiti tijela od lošeg utjecaja slobodnih radikala.

krumpir_s_povrćem

No, osim kao antioksidans, vitamin C je iznimno bitan i za mnoge druge funkcije koje se odvijaju u našem tijelu poput stvaranja kolagena, te pomaže boljoj apsorpciji željeza u krv. Uz visok udio vitamina C sadrži i značajnije količine vitamina B skupine, kalija, magnezija, željeza, fosfora, mangana i kalcija. Ono što je kod krumpira posebno zanimljivo jest upravo bojazan od takve namirnice, etiketirane kao loše, kalorične i niskonutritivne. Krumpir se zapravo sasvim nepravedno našao na lošem glasu, budući da je zapravo niskokaloričan samo što ga mi pogrešnom pripremom pretvaramo u lošu, visokokaloričnu namirnicu. Naime, dodavanjem previše masnoća poput ulja, vrhnja i maslaca znatno uvećavamo energetsku vrijednost namirnice zato što krumpir vrlo lako upija masnoće. Stoga se kuhana, pržena i pečena varijanta itekako razlikuju u svom energetskom prinosu.

krumpir_salata

Preporuka je da umjesto prženja ili potpunog izbjegavanja krumpir skuhate i napravite ukusnu salatu od krumpira s kapljicom izvrsnog maslinovog ulja i začinite još s malo mediteranskog bilja. U ovakvom obroku možete uživati bez bojazni da će naštetiti vašoj vitkoj figuri.

L. Rađa, dipl. ing. preh. teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail