Lista najboljih namirnica bogatih bjelančevinama

Često se mogu susresti s ljudima koji pokušavajući skinuti višak nakupljenih kilograma zaziru od mesa, zapravo ne znajući da sebi čine daleko veću štetu nego korist. Prije svega, za kaloričan mesni obrok odgovoran je način pripreme, složit ćete se kako nije kalorijski isto kada se meso prži, peče ili pak, kuha, a također nije isto koje meso i poziciju birate. S druge strane, odričući se mesa, ne znači da ćete izgubiti višak kilograma, baš suprotno, kilograme možete još i više nagomilati jer naposljetku su kalorije ipak kalorije i sve se ubraja u dnevni energetski unos koji ako se ne potroši, pretvara se u masne zalihe. Stoga, zašto bi se vi odrekli ukusnog zalogaja govedine, janjetine, svinjetine ili pak teletine?! Umjesto toga odaberite pozicije mesa s manje masnoće ili takve gdje ćete okom vidljivu mast vrlo jednostavno prije obrade ili tijekom konzumacije sami ukloniti. Inače, meso se kategorizira prema pozicijama, strukturi i udjelu bjelančevina te ćete određenu poziciju moći bez poteškoća odabrati, a nemojte se sramiti pitati i savjet vašeg mesara. Tzv. mršavo meso obiluje visokokvalitetnim bjelančevinama, vitaminima B skupine, željezom, fosforom i cinkom. Prema tome, kada je riječ o govedini, najmršaviji dio je but, a ako je riječ o junetini – but i biftek, a od teletine je to slabina i but. Meso divljači je općenito govoreći, osobito mršavo, što je i logično s obzirom na to da se te životinje hrane s onim što nađu u prirodi, dakle nisu tovljene, a i daleko više se kreću.

piletinaPERAD
Kada je mršavi dio mesa u pitanju, nipošto nemojte zaboraviti na perad. Međutim, kožu bacite jer je ona najvećim dijelom zapravo mast. Logično, u trgovinama je neobrađeno meso uvijek jeftinije za kupiti, pa perad možete nabaviti s kožom, ali prije termičke obrade kožu svakako uklonite.jajaJAJA
Jaja su izvrstan izvor visokokvalitetnih bjelančevina, željeza, beta karotena koji se konzumacijom u našem tijelu pretvara u vitamin A, ali ipak, oprezno s konzumiranom količinom budući da jaja obiluju kolesterolom. Ako obožavate kajganu, doskočite s ovim trikom – kajganu pripremite s jednim cijelim jajetom i s nekoliko bjelanjaka koji su zapravo čista bjelančevina.

plodovi mora

RIBA I PLODOVI MORA
Kada odabirete ribu i plodove mora, gotovo je sve prihvatljivo. Svakako birajte što svježije namirnice, a svježu ribu ćete prepoznati po tome što ima sjajnu kožu, bistre i sjajne oči i veoma crvene škrge, a uza sve ima i dosta krvi, sve što je ružičasto više nego crveno upućuje da je riba vjerojatno više puta bila zamrzavana, što utječe na njenu kvalitetu, te će se lako raspadati. Vjerojatno vam je poznato kako neke vrste ribe sadrže više masti od drugih, što je i istina, međutim, količina masti je toliko mala da su sva riba i plodovi mora visokokvalitetne i nutritivne namirnice. Također, masti koji se i nalaze u ribi su omega-3 masne kiseline koje su itekako povoljne za dobrobit našega zdravlja, osim toga, riba je odličan izvor vitamina B skupine i minerala, niskokalorična je namirnica i lako probavljiva.

biži

MAHUNARKE (leća, grah, grašak)
Nipošto nemojte zaboraviti i na mahunarke budući da su one izvrstan izvor kalcija, željeza, cinka, magnezija, vitamina B skupine i bjelančevina. Osim što su mahunarke bogate mikro i makronutrijentima, sadrže i značajnu količinu biljnih vlakana koje potiču bolju probavu i peristaltiku crijeva. Ova skupina kao izvor bjelančevina je osobito važna za osobe koje se hrane veganski. Stoga, svakako osigurajte sebi barem neku od ovih namirnica u tjednoj prehrani.

L. Rađa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail