Otrovi uništavaju Dalmatince, onkologinja upozorava: Čak 80 posto tumora uzrokovano je opasnim tvarima iz hrane i pića!

Europske vlasti u studenom su “kapitulirale”, više se ne pretvaraju da štite građane od štetnih učinaka kemijskih pesticida.

Europski parlament nije izglasao zabranu herbicida poznatog pod imenom glifosat, a Europska komisija je predložila produljenje dozvole za njegovo korištenje za daljnjih 10 godina. Otočanka Vivian Grisogono, ekološka aktivistica i čelnica udruge “Eco Hvar”, smatra da je vodstvo EU-a odlučilo ignorirati objavljena neovisna znanstvena istraživanja i volju tisuća građana.

– Ljudi očito nisu svjesni koliku štetu nanosi tolika količina opasnih otrova u okolišu. Rezultati su itekako vidljivi na otoku. Svake godine sve je manje ptica, šišmiša, insekata, divljih životinja, plus iscrpljenog tla u poljima.

Što se tiče zdravlja ljudi, koliko otočana boluje od raka? Postoji relativno visoka učestalost, uključujući rak prostate i dojke, leukemija, non-Hodgkins limfom, kao i problemi sa štitnjačom.

Brojne su i neurološke teškoće kao što je Parkinsonova bolest. Kemijski pesticidi mogu biti čimbenik svih tih i mnogih drugih zdravstvenih problema – upozorava Grisogono i dodaje da je “netaknuta priroda” izuzetno važan dio ponude hvarskog turizma, na što građani očitoi zaboravljaju.

Pitanja o iznesenim tvrdnjama oko učestalosti teških bolesti i njihove povezanosti s korištenjem potencijalno opasnih tvari u okolišu uputili smo dr. Iloni Sušac, specijalistici onkologije i radioterapije u bolnici “Sveti Duh” u Zagrebu.

– Danas nam se događa da puno mladih žena ima poremećaj menstruacije, policistične jajnike, da je sve više neplodnih i muškaraca i žena… Također smo svjedoci i cijelog niza drugih bolesti, ne samo raka koji je u velikom porastu, nego i autoimunih bolesti i alergija.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Image by FMedic_photography from Pixabay

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail