Prava istina o šećerima

Svijet ugljikohidrata zna biti dosta zbunjujući, složit ćete se sa mnon. Pod skupinu ugljikohidrata spada većina voća, kao što je recimo jabuka, ali i slatkiši poput bombona koje svi obožavaju. Pa kako onda da je jabuka zdrava, a bomboni nisu kada bi to zapravo trebalo biti isto?! Zbog nerazumijevanja samog pojma, ugljikohidrati su vrlo često stigmatizirani kao nešto loše i kao nešto nezdravo. No, činjenica je da svi ugljikohidrati nisu isti, stoga je sasvim pogrešno izostavljati ih iz prehrane. Našem tijelu jednako su potrebni kao i proteini i masti.

seceri1

Što su zapravo ugljikohidrati?

Kemijski gledano, ugljikohidrati su tvari izgrađene od ugljika, vodika i kisika. Dijelimo ih u dvije skupine – jednostavne (voćni sirup, slatkiši, med, rafinirani šećer), i u one složene (poput žitarica, krumpira, povrća).

Bomboni su zdravi?

S obzirom na to da slatkiši sadrže ugljikohidrate, a našem tijelu ugljikohidrati trebaju, mogli bismo izvesti zaključak da su onda oni zdravi, zar ne? Ispravno je natrpati se gumenim bombonima i drugim slatkišima je li tako?
Ni slučajno! Iako spadaju u skupinu ugljikohidrata, vrlo je važna kvaliteta. Jednostavni šećeri koji se nalaze u slasticama, gaziranim pićima te pojačivačima okusa na bazi šećera koji se dodaju u kolače, kekse i druge slastice, vašem organizmu daju energiju, ali ne i ostale hranjive nutrijente. Za takve namirnice često možete čuti termin „prazne kalorije”. To je zapravo sva ona hrana koja ima veliku energetsku vrijednost, ali nikakvu nutritivnu. U umjerenim količinama jednostavni šećeri su prihvatljivi, nagraditi se slatkišem je sasvim OK, međutim, ponavlja li se to iz dana u dan, to je, pak, nešto sasvim drugo i nikako nije poželjno, a ni zdravo.

seceri2

Voće i voćni sokovi

Voće sadrži prirodni šećer, fruktozu koji po svojoj strukturi spada u prirodne jednostavne šećere. Ali, ipak konzumiranje voća i prirodnih cijeđenih sokova je daleko od natrpavanja praznim kalorijama. Ipak, svakako je poželjno konzumirati cijelo voće nego cijeđeni sok jer dobivate mnogo više hranjivih sastojaka – vitamina i minerala te dijetalnih vlakana koji potiču probavu.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail