Prehrana u skladu s bioritmom – kako mršaviti lako, zdravo i osjećati se odlično!

Nije toliko teško hraniti se u skladu s bioritmom, a rezultat je taj da ćete se osjećati neusporedivo bolje i za kratko vrijeme primijetiti kako vam se težina smanjuje sama od sebe!

Većina dijeta se bavi time što i koliko treba jesti da biste smršavili, a pritom zanemaruju u koje vrijeme treba uzimati hranu. Zato se prehrana prema bioritmu svodi na to da je dopušteno jesti sve, ali u strogo ograničenom vremenu.

Biološki ritmovi su ciklične promjene u radu organizma. Svaki organ i sistem organa ima periode uspona i padova aktivnosti. To znači ako isplanirate prehranu u skladu s njima, hranu će se probavljati deset puta bolje, a vaš metabolizam će se ubrzati.

Za kratko vrijeme ćete primijetiti kako vam se težina smanjuje sama od sebe.

Ne žalite se na druge ljude i to što vas navode na loš način života. Vi sami odlučujete što ćete staviti u usta! Ne žalite se na život. Ako vam se nešto ne sviđa, promijenite to! Ovo je vaš život – ne trošite ga uzalud! Slušajte sebe, svoje iskustvo, intuiciju, svoje tijelo.”

Darin Olien

Na temelju raznih proučavanja vremena u kojem su organi aktivni, nutricionisti su napravili opći plan prehrane.

Od 6 do 10 sati ujutro – crijeva i želudac su maksimalno aktivni. U to vrijeme najbolje je doručkovati i uzeti jaču hranu. Dok se priprema obrok, može se popiti čaša vode sa žličicom limunovog soka i žličicom meda. To pomaže gušterači i jetri da se aktiviraju.

Za doručak bi trebalo birati hranu bogatu vlaknima, ugljikohidratima i bjelančevinama: sir, maslac, integralni kruh, kaše od žitarica s medom i voćem. Ta se hrana u potpunosti apsorbira i pretvara u energiju.

Od 9 do 11 i od 11 do 13 sati – slezena i srce naporno rade. To je vrijeme za mentalne napore i laganu užinu.

Za užinu bi trebalo birati čaj sa šakom suhog voća, jogurt s voćem ili bananu.

Od 13 do 15 sati – crijeva i želudac se ponovo uključuju u rad. Tada se u organizmu stvara mnogo enzima amilaze i proteaze – enzima koji razlažu šećer i škrob.

To je vrijeme aktivnog upijanja! U to vrijeme treba birati obrok (150 g) koji sadrži bjelančevine i vlakna da bi zadržali radnu sposobnost na istoj razini i potaknuli organizam.

Od 16 do 17 sati – se aktivira sistem za izlučivanje: mjehur, znojne žlijezde. Sagorijevanje masti se povećava. Ovaj sat ne bi trebalo konzumirati hranu, ali je bitna nadoknada tekućine (najmanje dvije čaše vode). Ovo je idealno vrijeme za nekakvu fizičku aktivnost (rekreacija, sport..).

Od 17 do 19 sati – vrijeme je za laganu večeru, da se utaži glad i opuštanje. Za ovaj obrok su najpogodniji pečeno povrće, mladi sir i nezaslađeno voće. S tim da većernji obrok treba biti upola manji od ručka

Od 19 sati do 20 sati – organi za probavu lagano usporavaju svoj rad. U to vrijeme se enzimi uopće ne luče. Da ipak u vrijeme kad pođete u krevet ne bi osjetili glad, može se popiti još i čaša kefira. Nakon toga, u organizam ne bi trebalo unositi ništa osim biljnog čaja.

Od 20 do 21 sati – tada se počinje se lučiti melatonin – hormon koji organizam priprema za spavanje. Za to vrijeme najbolje je konzumirati čaj bez kofeina od kamilice, matičnjaka ili majčine dušice za smirenje živčanog sistema i pripremu organizama za odmor.

Od 22 do 24 sati – još više se povećava koncentracija melatonina i hormona rasta, koji je zadužen za rast kod djece i za metabolizam kod odraslih. To je faza aktivnog obnavljanja i sagorijevanja masti. Ukoliko u to vrijeme već spavamo i nismo se prejeli navečer, preko noći se može izgubiti i do 900 kcal!

Zaključak svega je da se nije teško hraniti u skladu s bioritmom, a rezultat se ne ogleda samo u broju izgubljenih kilograma. Neusporedivo ćete se osjećati bolje!

Slušajte sebe, svoje iskustvo, intuiciju, tijelo …

SLIKE: pixabay.com

IZVOR: atma.hr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail