Roštilj – negativna strana

Ljetno vrijeme odlična je prilika za roštiljanje koje malo tko ne obožava. No, da je roštilj kojeg svi volimo potencijalno štetan za zdravlje, malo tko mari, a ipak, trebali bismo.

Heterociklički amini (HCAs)

Prilikom roštiljanja meso je uglavnom direktno izloženo na žaru. Heterociklički amini nastaju u mesu kao posljedica direktnog pečenja na drva ili ugljen. Znanstveno je dokazano kako upravo oni, heterociklički amini, uzrokuju mutacije DNA i potencijalno igraju veliku ulogu u razvoju nekih vrsta raka.

Policiklički aromatski ugljikovodici (PAHs)

Naravno, također uslijed pečenja omiljenog mesnog obroka nastaje još jedna jednako štetna skupina proizvoda, a riječ je o policikličkim aromatskim ugljikovodicima (PAHs). Naime, pečenjem masnoća iz mesa se topi i kapi direktno u vatru, što za posljedicu uzrokuje stvaranje kancerogenih spojeva.

roštilj

Međutim, odlučite li promijeniti „medij” pripreme mesa i upotrijebiti električni roštilj primjerice, izbjeći ćete navedene negativne efekte pečenog mesa. Međutim, mnogi će se isto tako pobuniti da okus mesa na drva nije ni izbliza nalik onome s električnog roštilja, ali ni zdravlje nije nalik bolesti, pa to imajte na umu i bit će vam lakše „probaviti” ovu spoznaju.

Ipak, roštiljanje često podrazumijeva i boravak na otvorenom, kampiranje u prirodi i sl. gdje nemamo mogućnost korištenja električnih gradela, pa je utješno kazati kako nećete zbog pokojeg konzumiranja mesa s roštilja automatski dobiti rak, ali česta konzumacija svakako nije preporučljiva. Osim toga, valja pripaziti i koju vrstu drva koristimo pri roštiljanju budući da obrađeno drvo koje je premazano lakom sigurno proizvodi toksične spojeve pod visokim temperaturama i dodatno pogoršava situaciju.

Također, bez obzira na roštilj, svakako smo PAH spojevima svakodnevno izloženi. Naime, izgaranje goriva iz automobila također stvara policikličke aromatske ugljikovodike, stoga je logično za zaključiti i da je kancerogen zrak kojeg udišemo te voda koju pijemo, a opet smo živi zar ne i ne hodamo uokolo s maskama, barem ne u Splitu?

Svakako, ključ je u umjerenosti i ravnoteži svega što jedemo, pa tako i u konzumaciji mesa i (i povrća začinjenog uljem!) s roštilja.

L. Rađa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail