Tajna mršavljenja pomoću zelene kave

U zadnje vrijeme zelena kava je postala pravi hit kao pomoćno sredstvo pri mršavljenju. Riječ je o neprženim sirovim zrnima kave čija je pržena inačica mnogima od nas neizbježan ritual čim se probudimo. Nepržena kava sadrži visoke količine klorogenične kiseline kojoj se pripisuju čudotvorna svojstva jer usporava izlučivanje glukoze u krv nakon obroka tako omogućavajući gubljenje težine, budući da se šećer ne skladišti. Provedene studije su pokazale kako spoj GCA što sadrži klorogeničnu kiselinu pomaže u sagorijevanju masti pa čak i bez tjelovježbe. Prženjem se klorogenična kiselina gubi.zelena_kava

ISTRAŽIVANJA

Šest pretilih osoba bilo je podvrgnuto tretmanu dugom dvanaest tjedana, a uzimali su dnevno između 750 i 1050 mg ekstrakta zelene kave. Mjerenja su nakon tretmana utvrdila da su ispitanici prosječno izgubili 10% težine i 4,4% masti.

Drugo istraživanje provedeno je nad skupinom od 100 pretilih žena. Jedna skupina žena dobivala je kapsule od 400 mg tri puta na dan, dok je druga skupina dobivala placebo. Nakon dva tjedna, žene koje su uzimale ekstrakt zelene kave u prosjeku su izgubile po kilogram. Važno je naglasiti da su im prilikom tretmana prehrambene navike ostale nepromijenjene.

Zelena kava podiže sposobnost i jača koncentraciju, što se odražava i na povećanoj sposobnosti učenja i zaključivanja. Također, klorogenična kiselina je vrlo jaki antioksidans, a budući da sprječava djelovanje glukoze saveznik je u borbi protiv dijabetesa. Svi jaki antioksidansi smanjuju rizik od tumora pa tako i zelena kava.mrsavljenje_struk

Na kraju, zelena kava nije nimalo štetna za zdravlje, ona je zapravo ista kava kakvu pijemo svaki dan samo što nije pržena i zbog toga sadrži više ljekovitih svojstava.

L. Rađa, dipl. ing. preh. teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail