Trebam li pojesti doručak?

Ovo je jedno od onih pitanja na kojemu mnogi padaju. S razlogom se kaže kako je doručak najvažniji obrok u danu i da, nipošto ga nemojte preskakati iako, primjerice, ne osjećate trenutnu glad. Doručkovati ne morate obilno, ako niste gladni, ali ipak prezalogajati nešto zdravo i vlaknasto, poput jogurta i zobenih pahuljica bez šećera uz jednu bananu za pravi energijski boost itekako je poželjno. No, mnogi će sada pomisliti – pa kad se probudim vrlo često nisam gladna, stoga čemu onda jesti i debljati se? Jednako često kao i ta situacija, događa nam se i ona – nemam vremena – pa uzmemo bilo što za jesti kada smo gladni i time nanesemo svom tijelu više štete nego koristi. No, ne brinite, niste usamljeni, a ako mislite da jeste, pročitajte sljedeće situacije i vidite zvuče li vam poznato te jesu li one izlika zašto preskačemo doručak.

doručak

Situacija br.1

Jutro je, 5 do 12, što se kaže, a moram se otuširati, spremiti i krenuti na posao da ne zakasnim. Ta gdje da sada nađem vremena za sjesti i na brzinu, a kamoli u miru pojesti taj svoj jutarnji najvažniji obrok na svijetu. Preskačem. Napokon dođem na radno mjesto, jutarnja nervoza je itekako prisutna kao i gomilajući dnevni zadaci, pozivi, sastanci, što li sve ne. Jest ću poslije, u pauzi od stresa… hm.. kao da je to moguće.

Situacija br.2

Na dijeti ste jer želite izgubiti kilograme, pa mislite, ako pojedem doručak, jest ću znatno više tijekom dana nego inače (jer redovno preskačem doručak) i tako ću samo pojedene kalorije nagomilati i umjesto mršavjeti, početi se debljati. Zaista?

Što obje situacije imaju zajedničko?

Ono što je objema ovim situacijama zajedničko je to što u oba slučaja ignoriramo svoje prirodne potrebe – a to je utaživanje gladi i sasvim pogrešno na prvo mjesto prioriteta stavljamo sasvim neke druge stvari, zanemarujući ovu itekako važnu životnu potrebu – onu za hranom – a naš um s vremenom nauči te signale ignorirati.

doručak

Krenite s laganim doručkom

Nemojte opet ne imati vremena za doručak. Ako ne stignete ujutro, uvijek možete kupiti nešto lagano poput čašice fermentiranog proizvoda 2 – 3 žlice nezaslađenih pahuljica. To će vam utažiti glad i potaknuti peristaltiku crijeva, zapravo cijelu probavu. Uvođenjem doručka primijetit ćete brojne pozitivne promjene – imat ćete više energije za dnevne izazove, raspoloženje će vam se znatno poboljšati, ubrzat ćete metabolizam i svakako postići ono što se oduvijek htjeli – a to je izgubiti pokoji kilogram viška jer nećete trebati toliko jesti tijekom dana dok ćete kalorije iz doručka bez iti malo muke potrošiti već do ručka.

L. Rađa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail