Zašto ne smijete zaobilaziti kesten?

Kesten je plod čiji nas miris podsjeća na hladno vrijeme, šetnje po gradu i grijanje. Znate li da su se kesteni pekli još u 16. stoljeću u Rimu? Još od tada ta tradicija postoji u nas. Pitomi kesten je onaj koji jedemo, dok je divlji kesten poznat po svojim ljekovitim svojstvima.

kesten

Nutritivna vrijednost kestena

Sto g kestena sadrži 2 g masti, 8 g vlakana, 2 g proteina i 45 g ugljikohidrata. Upravo visoki udio ugljikohidrata, prvenstveno škroba, omogućuje da se od ovog ploda napravi brašno. Brašno je dobro probavljivo, pa ga je dobro koristiti u prehrani djece i starijih. Vlakna mogu pomoći u regulaciji probave. Za razliku od drugih orašastih plodova sadrži manje masti. Ono po čemu se odlikuje je njegova razina vitamina C. Sadrži visoki udio kalija, fosfora, ali i magnezij, kalcij, klor, željezo, bakar i mangan. Svi ovi elementi su organizmu potrebni u nekim količinama.

Kuhani ili pečeni kesten?

Kuhanjem i pečenjem kestena, nažalost, gubi se vitamin C. U pečenom kestenu dobit ćete veći udio vitamina B skupine i vitamina A, dok ćete kuhanim unijeti veću količinu minerala. Kuhani kesten često se tradicionalno koristi kod gihta. Bitno da je plod sjajan, velik i da nema rupice. Također, ima li šuplji zvuk kada ga protresete, to je znak da kesten nije dobar. Još jedan način provjere jest da kestene zarežete i pomočite barem nekih pola sata. One koji isplivaju na površinu radije izbjegavajte, a ostale možete, primjerice, ispeći u pećnici.

kesten

Divlji kesten – ljekovita svojstva

Divlji kesten koristi se za liječenje varikoznih vena i hemoroida.
Od listova kestena možete pripremiti čaj kojim su naše bake liječile probleme s dišnim sustavom.

Kora kestena ima svojstvo stezanja površine kože, pa se koristi kod problematične kože sklone aknama. Upravo zbog ovog svojstva nakon konzumacije kestena možete imati osjećaj skupljanja usana.

Med od kestena u narodnoj medicini je poznat kao lijek za anemiju i poticanje cirkulacije.

kesten

Način pripreme

Pečeno kestenje ćete dobiti tako da ih poslažete na lim i stavite u pećnicu na 200 stupnjeva. Kada kora popuca, kesteni su spremni za jelo. Izuzetna kombinacija okusa je pečeni kesten i jogurt.

Brašno od kestena možete koristiti u kolačima. Kestenje osušite i potom sameljite. Kesten pire možete dodati u juhu ili mu dodati šećer i šlag te napraviti poslasticu koja nas podsjeća na djetinjstvo. Njime možete napuniti i puricu, tjesteninu i druga tijesta. Izvrsno se slaže uz divljač.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail