Zdrave namirnice za preplanulu put

Ljeto je već na vratima i ako niste dosad krenuli s pripremom svoje kože za ekstremne vrućine, krajnje je vrijeme da se time pozabavite. Zdrave namirnice za preplanulu put  jedan su od načina da lakše postignete preplanulu put, no svakako ne i jedini. Evo njih nekoliko:

PRIUŠTITE SI ODMOR

Odmor znači kvalitetan san i odmak od stvari koje vam potiču stres. Emocionalno prejedanje je najčešći oblik rizičnog ponašanja kad je u pitanju prehrana i stil života općenito, te ne ostavlja samo pokoji kilogram viška, već nam pokazuje koliko smo slabi i nemoćni da preuzmemo kontrolu nad svojim živom koju je zaista teško povratiti jednom kad je izgubimo.

KORISTITE ADEKVATNU ZAŠTITU ZA SUNCE

Korištenje adekvatne zaštite za sunce s UVA i UVB filterima je, naravno, obvezno i to ne samo u udarnom vremenu od 10 -17 h, već zapravo od jutra do zalaska sunca, pa i oblačnog vremena. Nikad ne znate koliko ćete se negdje zadržati, pa je dobro sa sobom u torbici uvijek nositi neko manje pakiranje takvih proizvoda.

PAZITE NA PRAVILNU PREHRANU

Konačno, pravilna prehrana: Što se podrazumijeva pod pravilnom prehranom kad je u pitanju preplanula ili bolje rečeno, lijepo osunčana koža? Prije svega, objasnimo kako se uopće tamni.

proizvod za sunčanje

Naime, ne može svatko dobiti istu boju kože s obzirom na svoju put. U koži postoje tzv. melanociti, stanice koje sadrže pigment melanin i upravo on apsorbira štetne sunčeve zrake štiteći tako naše tijelo. Međutim, što se duže izlažemo na suncu, to naše tijelo stvara veće količine melanina kao odgovor na borbu sa štetnim sunčevim zračenjem. I tako koža tamni. Mehanizam samog tamnjenja kože zapravo funkcionira dvojako – prodiranjem UVA zraka u kožu melanin oksidira i postaje tamniji. Prvi mehanizam tiče se promjena u koži koje se događaju prodiranjem UVA zraka. Radi se o tome da UVA zrake dovode do širenja područja gdje se melanin nalazi. Međutim, ovdje se ipak više radi o kozmetičkom, prividnom tamnjenju, tj. širenju, jer se boja vrlo brzo gubi budući da se nije stvorila veća količina melanina, nego se samo ista količina raspršila po većoj površini. Drugi, pak, mehanizam tiče se UVB zraka koje utječu na melanogenezu, tj. proizvodnju melanina, a to se događa zato da bi se stanica očuvala od oštećenja. Tamnija boja kože u ovom slučaju vidljiva je kasnije, u roku 72 sata nakon izlaganja suncu (UVB zrakama), te se ovdje zaista radi o stvaranju veće količine melanina koji štiti stanice tijela od štetnog sunčevog zračenja. Zato je važno izabirati proizvode koji nude POTPUNU zaštitu od sunca.

No, vratimo se zdravim namirnicama. Postoje namirnice koje prema brojnim istraživanjima potpomažu u zaštiti od sunca. (Uočite kako se pretežno radi o ljetnim sezonskim namirnicama!)

Zdrave namirnice za preplanulu put

Sjemenke lana

Omega-3 masne kiseline kojima obiluju sjemenke lana zaslužne su za protuupalno djelovanje i pridonose zaštiti kože od opeklina. Učinkovito je i ulje lana koje će hidratizirati kožu i spriječiti njeno isušivanje.

sjemenke lana i mrkva

Mrkva

Mrkve su zaista odličan saveznik za preplanulu put, bogate su beta karotenom koji također pomaže u zaštiti od sunca.

Jagode

Jagode su neprocjenjivo voće koje obiluje antioksidansima i vitaminom C, a koji također igraju važnu ulogu u zaštiti od sunca. Također, jeste li znali opekotine od sunca možete tretirati zgnječenim jagodama? Premažite mjesto gdje ste „izgorili”, držite nekoliko minuta i isperite.

jagode

Šipak

Zanimljiv podatka tiče se ovog rubinskog ploda. Naime, jedno istraživanje je pokazalo da konzumacija šipka uz upotrebu sredstva za sunčanje povećava SPF zaštitu za čak 20%! U prijevodu to znači – jedite šipak i duže ostanite na suncu!

šipak

Bademi

Bademi su veoma cijenjeni zato što obiluju vitaminom E i kvercetinom bez kojih je zdrava koža nezamisliva, a i koža s manje/ bez bora. Jedna šaka dnevno bit će dovoljna.

bademi_1

Crno grožđe

Kao i bademi, isto sadrže kvercetin koji dokazano smanjuje oksidativni stres prouzrokovan UVA i UVB zračenjem.

Rajčice

Rajčice su bogate likopenom koji ima ulogu da neutralizira slobodne radikale štiteći stanice od oštećenja. Jedno istraživanje u Njemačkoj pokazalo je da skupina koja je 10 tjedana konzumirala (kuhanu) rajčicu imali za 35 % manje iskustava s crvenilom proutzrokovanim suncem od druge skupine koja nije konzumirala rajčice. Osim toga, istraživanje je pokazalo da konzumacija 5 žlica paste od rajčice dnevno kroz 3 mjeseca podiže prirodnu zaštitu od sunca za čak 25 %!

kuhana rajčica

Lubenice

Ovo prekrasno voće sadrži čak 40 % više likopena od rajčice (!), a ako ste pažljivo pročitali prethodni odlomak, jasno vam je koliku ulogu imaju za zdravu kožu. Pri dodajmo k tome i činjenicu da konzumacijom lubenice na najljepši (i najslađi) način hidratizirate kožu i tijelo i uistinu nemate razloga da maksimalno ne uživate lubenici.

lubenica

Naravno da ovo nisu sve namirnice koje obiluju tvarima pomoću kojih se stanice kože lakše regeneriraju. Spomenimo još i začine poput kurkume, peršina, zatim ulje pšeničnih klica, maslinovo ulje, papaju, avokado, zeleno lisnato povrće posebice itd.

Suplementi za brže tamnjenje – samo u krajnjem slučaju

Ako imate izrazito svijetlu put, optimalno bi bilo da pripremite kožu za intenzivnije izlaganje suncu uzimanjem suplemenata koji će ojačati prirodnu zaštitu od sunca, obično takvi proizvodi sadrže beta karoten i vitamin E te vitamine B kompleksa. To pak ne znači da se suncu možete bezbrižno izlagati bez šešira, lagane neprozirne odjeće, zaštitnog sredstva, dovoljne hidratacije i – pravilne prehrane.

U svakom slučaju, ovo je nešto brže rješenje za one koji iz raznih razloga nemaju vremena tragati za ovim namirnicama po tržnici, a svejedno svima žele pokazati kako su i oni bili na godišnjem odmoru. Pribjegnete li ovom rješenju, potrudite se da takvi suplementi budu prirodnog podrijetla, a kao takvi vjerojatno će za bazu imati jednu ili više od navedenih namirnica.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail