Fažoleti – zdravi ručak „na žlicu”

Fažoleti (zelene mahune) u vlastitom umaku primjer su pravog ljetnog laganog jela kakvo se preporučuje konzumirati upravo za vrijeme velikih vrućina. Osim što je jako fino i uskusno te se brzo priprema, prije svega je i vrlo ekonomično, što također treba uzeti u obzir. Naime, za sastojke za ovaj ukusni i zdravi ručak bit će vam dovoljno svega trideset kuna, što nije puno s obzirom da pripremate ručak za cijelu obitelj.

Fažoleti

Fažoleti su ukusna i krepka namirnica iznimno bogata fitonutrijentima, i to osobito zeaksantinom i luteinom koji djeluju protuupalno. Obiluju vitaminom K topivim u mastima (koagulacijski vitamin), te antioksidansima vitaminima A i C koji nas štite od razornog djelovanja slobodnih radikala. Kao namirnica su niskokalorični, što ih čini idealnim izborom namirnice koje će vam pomoći pri mršavljenju.

Krumpir

Krumpir je namirnica koju svi vole. U Europu je stigao otkrićem Novog svijeta i otada je zauzeo vodeću ulogu u našoj prehrani. Nepravedno je stigmatiziran jer ga se smatra glavnim krivcem za gomilanje kilograma, što uopće nije istina. Krumpir je ukusna namirnica koja stvara osjećaj dugotrajne sitosti. Sadrži više vitamina C nego neki agrumi, ali jedini je nedostatak u svemu tome što je vitamin C termolabilan, a krumpir morate termički obraditi na ovaj ili onaj način.

Mrkva

Mrkva je povrće omiljeno svim uzrastima bilo sirovo kuhano ili pak pečeno. Sadrži brojne vitamine i minerale, a najpoznatija je kao namirnica koja čuva dobar vid zbog visokog sadržaja beta-karotena koji se u mrkvi nalazi u obliku provitamina koji se nakon konzumacije u jetri pretvara u vitamin A.

fažoleti

Sastojci:

– fažoleti: 1 kg
– krumpir: 3 – 4 kom srednje veličine
– mrkva: 3 – 4 kom
– luk: 2 kom
– ulje
– sol, papar

Priprema:

1. U loncu zagrijte ulje i dodajte nasjeckani luk i mrkve te prodinstajte nekih 5 – 6 minuta sve dok se luk ne zažuti, a mrkva ne omekša.
2. Potom dodajte očišćene fažolete, začinite po potrebi sa soli i paprom i nastavite dinstati otprilike 30 minuta uz lagano miješanje.
3. Nakon toga dodajte krumpir i nastavite kuhati dok se krumpir sasvim neskuha.
4. Kada je gotovo, poslužite i uživajte u ovom slasnom, zdravom obroku.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail