ŽELJEZO – VAŽAN MINERAL

Željezo je izrazito važan mineral: potreban je za stvaranje hemoglobina, proteina koji prenosi kisik u krvi. Tijelo će stvarati manje krvnih stanica ako je unos željeza nizak, što u konačnici rezultira anemijom zbog manjka željeza te dovodi do simptoma poput umora, bolova u prsima i gubitka daha.

Svjetska zdravstvena organizacija kao najčešći deficit u organizmu navodi nedostatak željeza, a ovaj se poremećaj može javiti u bilo kojoj dobnoj i spolnoj skupini.

Željezo je dragocjeni mineral, prijeko potreban za rast, razvoj i dobar imunitet. Od nedostatka željeza u organizmu gotovo dvostruko više pate žene nego muškarci, a s nedostatkom željeza „bori se“, prema nekim pokazateljima, čak 40 posto trudnica. Žene su sklonije nedostatku željeza od muškaraca zbog gubitka krvi za vrijeme mjesečnice, a pojačane potrebe u trudnoći također izlažu trudnice istom riziku. Otprilike 72% trudnica treba dodatno uzimati željezo. Djeca su također izložena riziku od manjka ovog minerala: toliko brzo rastu da je njihov unos željeza nedovoljan. Upravo je zbog tog razloga anemija, koja je povezana s nedostatkom željeza, najčešći manjak nekog nutrijenta u djece.

Željezo doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i hemoglobina. Sudjeluje u transportu kisika, rastu i diobi stanica te u mnogim drugim biokemijskim procesima.

Željezo se u organizmu taloži u vrlo malim količinama, no upravo su one iznimno važne. Željezo je u krvi sastavni dio hemoglobina, takozvanog krvnog pigmenta, koji se tako naziva jer daje crvenu boju krvi. Hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima ili eritrocitima prenosi kisik iz pluća u krv i dalje putem krvi u sva tkiva.

U našem organizmu željezo ima još jednu važnu ulogu, a to je da sudjeluje u specifičnim procesima u stanici kojima se proizvodi energija koju naš organizam koristi za rad i aktivnost. To je ujedno i razlog zašto su neki od prvih simptoma u stanjima povećanih potreba za željezom umor i manjak energije.

Simptomi manjka željeza u organizmu

Dnevno je potrebno unijeti 150 do 200 mg elementarnog željeza, najbolje u više doza, oko sat vremena prije obroka. Pripravak željeza može se uzeti s vitaminom C radi bolje apsorpcije, u obliku tableta ili sa sokom od naranče, primjerice. Hranom unesemo oko 10 do 15 mg željeza, a iskoristimo tek 10 do 15 posto tog unosa.

Manjak željeza je u početnoj fazi latentan i bolesnici obično ne primijete znakove. Kako manjak željeza napreduje sve se više mogu primijetiti simptomi manjka koji u konačnici dovode do anemije. Simptomi bolesti mogu znatno narušiti kvalitetu života pojedinaca. Tako, primjerice, kod trudnica ne utječu samo na majku već i na plod, a kod djece se mogu javiti poremećaji u ponašanju te slabiji uspjeh u školi.

Manjak željeza može se prepoznati po nekim simptomima kao što su:

 • opća slabost
 • malaksalost i vrtoglavica
 • bljedilo i lupanje srca
 • listanje noktiju
 • dnevni umor i pospanost.

Osjećate li se često iscrpljeno, to je jedan od najčešćih znakova nedostatka željeza. Premalo željeza u organizmu oduzima energiju, rezultira iscrpljenošću jer tijelo pokušava uzeti energiju gdje god može. Uz to, kratak dah za vrijeme vježbanja, ali i svakodnevnih aktivnosti poput hodanja do posla, pospremanja i penjanja po stepenicama također su znak da tijelu nedostaje željeza. Bljedilo kože, vjeđa ili noktiju također može ukazivati ​​na nisku razinu željeza u organizmu.

Najbolji prirodni lijek za povećanje željeza je prehrana

Željezo ima značajnu ulogu u razvoju djece jer je važno za razvoj njihova metabolizma i imunosnog sustava. Ako nam je prehrana siromašna namirnicama s visokim udjelom željeza, može doći do nedostatka željeza u organizmu i pojave anemije, odnosno kroničnog nedostatka željeza u organizmu.

Željezo se nalazi u mnogim namirnicama pa potrebni dnevni unos unosa ovog mikronutrijenta možemo osigurati i pravilnom prehranom. Njegova apsorpcija se pojačava konzumacijom odgovarajućih namirnica tako da ispražnjene zalihe željeza možemo lako nadomjestiti već malim promjenama u svakodnevici. Potrebno je unositi što više hrane bogate željezom, ali i pobrinuti se da apsorpcija željeza iz te hrane bude što veća.

Željezo se najbolje apsorbira kad je uzeto na prazan želudac uz vodu ili voćni sok. Uz željezo se obavezno daje vitamin C radi bolje apsorpcije, jer vitamin mijenja feri, u fero-oblik, koji se jedino može apsorbirati. Nadoknada željeza na usta je sigurna, samo u iznimnim slučajevima, kada uzimanje željeza oralnim putem nije moguće (proljev, povraćanje i sl.) daje se venskim putem. Obično se počinje manjim dozama radi moguće iritacije probavnog sustava.

Najbolji prirodni izvori željeza u hrani su:

 • nemasno crveno meso
 • iznutrice, posebice teleća i kokošja jetrica
 • jaja i žitarice
 • orašasto voća i sjemenke: bučine sjemenke, sezam, chia sjemenke
 • voće i zeleno lisnato povrće kao što su špinat, blitva, kelj, brokula, prokulica, kupus
 • mahunarke poput graha i graška
 • riba i školjke.

Ipak, ponekad, unos željeza hranom nije dostatan pa je potrebno posegnuti za nekim dodacima prehrani.

IZVOR: https://www.vasezdravlje.com/

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail