I s dijabetesom živite punim plućima!

Jedna od bolesti modernog čovjeka jest svakako dijabetes koji prvenstveno podrazumijeva specifičan stil života. No, ako ste od dijabetesa oboljeli ili vam taj rizik iz nekog razloga prijeti, ne znači da je kraj svijeta, naprotiv, ostvarljivo je da i s dijabetesom živite punim plućima! Naime, prvi red saniranja dijabetesa čine redovita tjelesna aktivnost i kontrolirana prehrana, a to je sve ionako preporučljivo za zdrav život.

dijabetes

Razlike između dijabetesa tipa I i tipa II

Svaki put kada konzumiramo hranu naše je tijelo probavlja do glukoze koja dolazi u našu krv. Netom poslije naše tijelo otpušta hormon inzulin koji glukozu doprema do svih naših stanica u tijelu, poput mišića i jetre (u jetri se pohranjuje u glikogen).

Kod osoba oboljelih od dijabetesa tipa II tijelo proizvodi inzulin koji doprema glukozu u mišiće i jetru, ali nedovoljno.

Kod oboljelih od dijabetesa tipa I, koji je rjeđi, stanice koje su zadužene za proizvodnju inzulina inzulin ne proizvode. Ovaj tip dijabetesa jest genetski predisponiran, a osobu pogađa do 40 godine života te ga se ničim ne može prevenirati. Takve osobe su ovisne o injekcijama inzulina cijeli život.

No, prije dijagnosticiranja dijabetesa tipa II, promjenom svog životnog stila, kontroliranom prehranom s namirnicama niskog glikemijskog indeksa i rekreacijom možete spriječiti da obolite od ove bolesti.

brži metabolizam

 

Kako se nositi s dijabetesom?

S obzirom na stopu rasta ove bolesti, ovo je pitanje koje mnoge zanima. Redovitom kontrolom razine šećera u krvi, mjerenje krvnog tlaka, kontrola razine kolesterola, pregled funkcije bubrega, kao i pregled bubrega pomoći će vam u održavanju zdravlja bez obzira na dijabetes. Naravno, redukcija tjelesne težine je svakako obavezna, poglavito i jer je dokazano da rizik od dijabetesa raste s povećanjem opsega struka. No, mršavljenje nipošto ne znači gladovanje, potrebno je konzumirati namirnice niskog GI indeksa.Time ćete održavati razinu šećera u krvi normalnom, bez velikih oscilacija. Kada je prehrana u pitanju, svjetski poznati dijabetolozi ističu kako je mediteranska prehrana, idealan odgovor kada je u pitanju dijabetes. Voće, povrće, maslinovo ulje, riba i piletina, poželjne su skupine namirnica koju osoba oboljela od dijabetesa treba konzumirati. U svakom slučaju valja izbjegavati prerađenu hranu poput gotovih pekarskih proizvoda prepunih jednostavnih šećera i zasićenih masnih kiselina, zatim povrća kao što je mrkva, krumpir i drugo.

I posljednje, nimalo manje važno, ne zaboravite na rekreaciju se jer njome troši glukoza, a to je za dijabetes i više nego poželjno. Ljeto je idealna prilika za plivanje koje uključuje aktivaciju mišića cijelog tijela.

L.Rađa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail