Oprezno s dijetama!

Vrijeme je za plažu, stoga sve one pripadnice ljepšeg spola koje nisu dosad promijenile režim prehrane, a ne žele izgledati kao da su sve (tijelo) prepustile slučaju, neka ni ne pomišljaju na radikalno mijenjanje režima prehrane. Vjerujem da će se dosta vas oglušiti na ovaj savjet, pa ćemo se i mi povesti za onim „spasimo što se spasiti da” te vam zato nudimo nekoliko smjernica da (ipak) ne dovedete tijelo u stanje šoka od kojeg se ni vi ni vaši bližnji neće moći oporaviti.
Prije svega, želite li započeti s BILO KAKVIM režimom prehrane najvažnije je da se posavjetujete sa stručnom osobom, liječnikom ili/i nutricionistom, a pritom trebate svakako imajte na umu i to da svaka dijeta u kojoj se unosi manje od 1200 kcal dnevno itekako ugrožavajuća za zdravlje – stoga je nadzor obavezan. Drugo što je važno jest da se NE odričete niti jedne skupine namirnica.

s_dijetama_oprezno

Vodite dnevnik prehrane

Pravilno držanje dijete podrazumijeva i detaljno bilježenje onoga što jedete, koliko jedete i kada jedete. Jedino tako ćete zapravo znati koliko ste kalorija točno unijeli u organizam. Svakako ne zaboravite zapisati ni na sve ono što ste usput gricnuli ili popili (osim čiste vode).

Priuštite si poneko slatko zadovoljstvo

Iako ste na dijeti i kilograme želite skinuti što prije, povremeno se možete nagraditi omiljenim slatkišem. Naime, ako se povremeno nagradite, bit ćete ustrajniji i nećete tako lako posustati na putu do vitkije figure. Srećom, sada je ljeto, pa ako ne možete bez omiljene čokolade koja je prepuna prerađenog šećera i kalorija, počastite se kuglicom čokoladnog sladoleda. Kalorijska vrijednost koju ste unijeli sladoledom bit će znatno manja, a želja za čokoladom, odnosno slatkim, zadovoljena.

Pazite na vrijeme obroka

Često se događa da zbog kaotičnosti dnevnog rasporeda prvi obrok u danu bude u kasno popodne ili pak navečer, a to si nikako ne smijete dozvoliti. Time zbunjujete svoj mozak i u konačnici pojedete mnogo više nego da ste tijekom dana jeli manje, ali učestalije obroke. Zapamtite sljedeće – da biste mršavjeli, morate jesti, a to vam kažem iz mnogo razloga. Time održavate metabolizam aktivnim, a ujedno i sprječavate prejedanje koje se događa kad tijelo osjeća krizu, pa direktno „višak” sprema u masne zalihe.

s_dijetama_oprezno1

Ne zaboravite na rekreaciju

Osim što vježbom definitivno mršavite i oblikujete mišiće i cjelokupno tijelo, a znojenjem iz organizma izbacujete i toksine, zasigurno se mnogo bolje i osjećate. Na vama je jedino da odaberete hoće li to biti aerobik, plivanje ili pak brza šetnja.

Primjer dnevnog plana prehrane od 1 500 kcal:

Doručak: zobene pahuljice bez šećera (3 jušne žlice), čašica jogurta i banana – cca 312 kcal

Međuobrok 1: jabuka (55 kcal); 2 reda crne čokolade s min.70% kakaa (123 kcal)

Ručak: juha s tjesteninom (cca. 80 kcal), piletina s grill povrćem – cca. 500 kcal

Međuobrok 2: šaka badema 30 g (210 kcal)

Večera: salata s lososom -138 kcal
L.Rađa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail