Napunite svoje zalihe prirodnim elektrolitskim napitkom

Prilikom tjelovježbe gubimo velike količine vode znojenjem. S njima gubimo i elektrolite. Posljedice nenadoknađenih elektrolita mogu biti jako ozbiljne, čak i fatalne. Je li vam se ikada dogodilo da nakon trčanja osjetite nesvjesticu iako ste se napili vode? Problem je što ste popili samo vodu. Time niste nadoknadili navedene ione. Dapače, dodatno ste razrijedili elektrolite. Elektrolitski napitak može biti rješenje.

Što su elektroliti?

Elektroliti su vodene otopine soli. Najbitniji elektroliti u našem tijelu su natrij, kalij, kalcij, kloridi, magnezij, fosfat i bikarbonati. Ako ste se oduvijek pitali što to elektroliti rade u našem organizmu, jednostavno je. Oni upravljaju cijelim našim organizmom. Bez njih ne bi mogli živjeti. Prenose živčane impulse, održavaju pH krvi, omogućavaju kucanje srca, pokretanje mišića i brojne druge uloge.

elektrolitski napitak

Kako nadoknaditi elektrolite

Elektrolite nadoknađujemo hranom i pićem koju unosimo. O soli i šećeru se ne mora uvijek govoriti u lošem kontekstu. Nakon tjelovježbe, ako ste dehidrirali, ovi sastojci uvelike će pomoći bržem vraćanju optimalnog elektrolitskog statusa. Ako se hranite zdravo i ispravno svakako se ne morate bojati opasnih posljedica gubitka elektrolita.

Prirodni elektrolitski napitak

Elektrolitski napitci često su skupi, ali pored toga i prave kalorijske bombe. Jednim takvim pićem skloni ste poništiti cijeli trening misleći da si radite dobro. Napravite sami svoj elektrolitski napitak koji ne samo da je jako ukusan, nego je i zdrav.

elektrolitski napitak

Elektrolitski napitak

U bocu ili vrč ulijte 2 čaše vode. Iscijedite pola čaše naranče i četvrtinu čaše limunovog soka. Dodajte u vodu. Dodajte 2 žličice meda, možete i 3 po potrebi. I zatim dodajte malo soli. Pazite da to ne bude puno. Sol trebate osjećati, ali ne tako jako da ne možete popiti napitak. Treba se osjećati tek naznaka soli. Dodajte otprilike prstohvat, pa probajte.
Napitak stavite da se ohladi i ponesite ga sa sobom na trčanje. Obnovit ćete energiju zahvaljujući medu i fruktozi, ali i elektrolite.

Nakon svakog treninga ili stanja u kojem su vam je nadoknada elektrolita potrebna, poslužite se ovim receptom. Čuvajte svoje tijelo kako bi ono čuvalo vas.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail