Znakovi da vam je metabolizam na „godišnjem odmoru”

Metabolizam podrazumijeva cijeli skup reakcija koje se odvijaju u našem organizmu. Tim reakcijama nam omogućava da se osjećamo dobro i da cijelo naše tijelo djeluje kao cjelina. Što ako metabolizam ne radi kako treba? Kako uopće prepoznati znakove da nešto nije u redu?

Posljedice sporog rada metabolizma

Kao što smo rekli na početku, metabolizam je skup tjelesnih reakcija. Ako metabolizam radi usporeno, sve će se reakcije odvijati usporeno. Kao posljedicu sporog rada osjećat ćete umor, bezvoljnost, koža će vam biti siva, mijenjat ćete raspoloženja i općenito će cijeli vaš organizam biti u lošijem stanju. Postoji nekoliko znakova po kojima možete procijeniti da vam je metabolizam usporio.

Sporo gubite, a brzo dobivate kilograme

Nekada ste imali svoje male trikove kojima bi u dan, dva izgubili po nekoliko kilograma. No, ti trikovi više ne pale. Sada koliko god vježbate kilogrami se ne tope. Dapače, čini vam se da ih samo lakše dobivate. Slikovito objašnjeno, ako žena s prosječno brzim metabolizmom želi izgubiti kilograme, napravit će restrikciju kojom će u, recimo, tjedan dana izgubiti dva kilograma. Ženi koja ima spor metabolizam će istom restrikcijom trebati barem dva tjedna za izgubiti ta dva kilograma. Tablice koje procjenjuju količinu kalorija koje bi trebali izgubiti određenom tjelesnom aktivnošću pretpostavljaju da imate prosječnu brzinu metabolizma. Stoga, ne očajavajte ako se brojke ne poklapaju s vašim rezultatima.

metabolizam

Koža vam je suha i kosa vam otpada

Ovaj problem uglavnom nastaje zbog nepravilnog rada štitne žlijezde. Postoje određena stanja za koja je poznato da usporavaju metaboličke reakcije. To su bolesti štitnjače, Cushingova bolest i općenito, hormonalni poremećaji. Tu spada i hormon kortizol koji je poznat kao hormon stresa. Ako ste pod prevelikim stresom, kortizol će vam porasti i metabolizam se usporiti. Dosta ovisi o tome kako reagirate na stres. Netko ima visoki prag tolerancije, dok netko ima jako niski.

Pored ovih simptoma javljaju se umor, bezvoljnost i loša probava.

metabolizam

Kako ubrzati metabolizam?

Metabolizam možete ubrzati na razne načine.
– Voda je medij u kojem se odvijaju gotovo sve tjelesne reakcije, stoga je važno da pijete dovoljno vode.
– Neki dodaci i pripravci mogu pomoći ubrzanju metabolizma. Kofein je jedan od njih. Jutarnja kava bez šećera i mlijeka je jako zdrava. Obiluje antioksidansima i ubrzat će vaš metabolizam. Ako vam kava ne dolazi u obzir, pokušajte sa zelenim čajem. On također sadrži tvari koje pomažu ubrzavanju metabolizma
-Kapsaicin, sastojak čili papričice dokazano pomaže mršavljenju jer sagorijeva kalorije. Pitate se kako? Ubrzava metabolizam.
– Tuširajte se hladnijom vodom. Tijelo će pokušati održati stalnu tjelesnu temperaturu, što će postići ubrzavanjem procesa u organizmu, tj. oslobađanjem topline.
– Jedite redovito. Upravo su neredoviti obroci razlog ovog stanja. Kako bi ste ubrzali svoj metabolizam jedite pet obroka dnevno. Dva međuobroka i tri glavna.

Jeste li znali da se bivši pušaći nakon prestanka pušenja često udebljaju? To je zbog apstinencije od nikotina koji ubrzava metabolizam. Ipak, ovo nije pravilo i ispravnom prehranom sve se može regulirati. Vaše zdravlje vrijedi više.

Pravilan rad metabolizma jako je bitan kako bi pravilno funkcionirali. U slučaju da ste se prepoznali u nekoj od natuknica, poduzmite nešto po tom pitanju. Za promjenu nikada nije kasno. Ako nešto poduzmete, zasigurno će vam vaše tijelo uzvratiti.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail