8 zdravih namirnica vs. stres

avokadoAvokado
Obiluje vitaminom B koji djeluje umirujuće te snižava krvni tlak. Avokado sadrži veće količine kalija od banane.

Borovnice
Obiluju vitaminom C koji ublažava posljedice stresa. Istraživanja su potvrdila da ljudi koji prije stresnih situacija uzimaju vitamin C, imaju niži nivo kortizola u organizmu kao i niži krvni tlak u usporedbi s onima koji ga ne koriste.

indijski_orsciciIndijski orasi

Zbog niske razine cinka u organizmu, osjećamo tjeskobu, no ovi orasi idealno su rješenje jer zalihe cinka možete nadoknaditi s njima. Porcija od 100 g sadrži 5,78 miligrama cinka.

Kamilica
Čaj od kamilice smiruje i ublažava osjećaj tjeskobe i povoljno djeluje na živce.

Crna čokolada
Odlično ublažava stres i osjećaj tjeskobe jer podiže razinu serotonina, hormona sreće. Najbolji izbor je čokolada s visokim postotkom kakaa.

cesnjakČešnjak

Stres oslabljuje imunitet, stoga su tijelu potrebne namirnice kao što je češnjak. On čisti toksine iz tijela, neutralizira oksidacijski stres, jača imunitet i smanjuje rizik od kancerogenih procesa.

Zobena kaša
Sadrži ugljikohidrate koji podižu razinu serotonina u organizmu. Na taj način popravlja raspoloženje i ublažava štetne posljedice stresa. Također, obiluje beta glukanom koji jača imunitet.

losos

Losos
Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama čuva naše srce te uravnotežuje hormone stresa, kortizol i adrenalin.

Također, nastojte smanjiti unos kofeina i alkohola ili ih prestanite konzumirati jer mogu pridonijeti anksioznosti i nesanici.
Ne zaboravite na smijeh; istraživanja su pokazala da smanjuje razinu kortizola jer oslobađa hormone sreće, a u tijelo unosi više kisika i poboljšava cirkulacija pri čemu se smanjuje napetost i opušta tijelo.

Ana Vukušić, univ. bacc. ing. agr.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail