Origano – borac protiv infekcija

Probajte samo zamisliti ukusnu i sočnu pizzu bez mirisnog origana koji se iz vruće pećnice širi prostorom. Nemoguće! Osim što pridonosi aromi i okusu poznatog talijanskog specijaliteta i općenito jelima od rajčice, jeste li znali da je origano jedan od najljekovitijih začina na svijetu?

No, osim u kulinarstvu, origano je iznimno cijenjen i u kozmetičkoj industriji. Naime, njegovo se ulje uvelike koristi u aromaterapiji. Osim toga ova biljka ima cijeli niz fungicidnih, antiviralnih, antibakterijskih i antioksidativnih svojstava, a upravo sva ta svojstva čine je iznimno djelotvornom protiv akni, artritisa i ostalih upalnih procesa.

Origano borac protiv infekcija 2Jedan od najvažnijih proizvoda ove iznimne biljke mediteranskog podrijetla jest svakako njezino ulje. Ulje origana zapravo je vrlo iznenađujuće bogato mineralima kao što su cink, magnezij, bakar, željezo, kalcij, a od vitamina, tu su vitamin A, niacin i vitamin C. Žućkaste je boje i specifičnog mirisa, a služi za vanjsku i unutarnju primjenu. Također, u ovome se ulju nalazi i fenolni spoj po nazivu karvakrol koji ima jaka antiseptička svojstva. Upravo ulje origana smatra se jednim od najboljih prirodnih sredstava za sprječavanje širenja gljivica u tijelu. Zbog svih svojih hvale vrijednih svojstava, primjenjuje se kod infekcija dišnog sustava, tegoba sa sinusima, prehlade, ali i gripe. Što se tiče unutarnje primjene, može se koristiti kao probavni tonik jer potiče lučenje probavnih sokova.

Nadalje, čaj od origana odličan je protiv bronhitisa i kašlja, a pomaže i kod nadutosti, vjetrova i grčeva. Evo kako ćete ga pripremiti.
Uskuhajte 1 litru vode zajedno s 20 g osušenog origana. Kada voda prokuha, skinite s vatre i pustite da odstoji 15-ak minuta. Konzumirajte po jednu šalicu nakon svakog obroka.

L. Rađa, dipl.ing.preh.teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail