Ako želite smršavjeti, nipošto ne preskačite ovaj obrok

Zdrava kuhinja - Juha od mrkve

Premda meni kao obrok nikada nije bila osobito draga, naučila sam je cijeniti jer znam koliko dobrobiti donosi našem zdravlju, ali i vitkoj liniji. Riječ je o tradicionalnom jelu i temelju svakog zdravog ručka, kojemu je uloga istodobno da liječi i krijepi. Naravno, radi se o juhi. Odličan je saveznik vitke linije, no što mislite zašto?

Juha je toplo predjelo koje konzumiramo prije obilnog, teškog i krutog glavnog jela. Baza svake juhe je, naravno, voda što je čini obrokom niske energetske vrijednosti. Prethodno konzumirajući juhu u tijelo unosimo daleko manje kalorija, nego preskačući je, jer tako napunimo želudac pa kada na red dođe glavno jelo, ne možemo previše pojesti. No, juha osim što pomaže u skidanju suvišnih kilograma, potiče i probavu, stimulirajući rad crijeva i omekšavajući stolicu.

Odličan je obrok u bilo koje doba godine. Zimi nam omogućava da brže prebrodimo prehladu, dok ljeti nadomješta elektrolite koje intenzivno gubimo znojenjem. Juhe su, između ostalog, i vrlo nutritivan obrok, koji ovisno o temeljnoj sirovini, bila ona povrtna ili mesna, obiluje makro i mikronutrijentima. Tako mesne juhe obiluju proteinima te mineralima poput željeza i cinka, dok povrtne juhe obiluju vlaknima, vitaminima i fitonutrijentima. Također, ako ste se ikada susreli s mamurlukom, znat ćete da je juha pravi spas, osobito ako je pripremljena od rajčice. Stoga, idući put kada vam mama ponudi ukusnu i toplu domaću juhicu, nipošto je nemojte odbiti.

L.Rađa, dipl.ing.preh.teh.juha

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail