BLAGODATI MANDARINE – čuvaju srce i imaju antioksidativna svojstva

Mandarine su jesensko voće, sezona traje do zime, a tokom hladnih mjeseci možemo uživati ​​u njihovim blagodatima i svojstvima.

Mandarina (lat. Citrus reticulata) je voće iz porodice citrusa. Ovo voće dolazi iz porodice Rutaceae, odnosno mandarine. Voće koje nam daje ima debelu koru, iznutra je mesnato, a pulpa je podijeljena na dijelove koji su odvojeni opnastim tkaninama. Raste na zimzelenom stablu visine dva do tri metra, a listovi su joj tamnozelene boje i šiljastih vrhova. Porijeklom je iz jugoistočne Azije, a ime je dobila po svijetlo narančastoj odjeći mandarina – drevnih kineskih javnih službenika – jer je bila dostupna isključivo povlaštenim klasama.

Iako je uzgajana u Kini preko tri hiljade godina, tek je u 19. stoljeću pristigla u Europu i Sjevernu Ameriku.

Mandarina je praktičan, ukusan i zdrav zalogaj koji pruža mnogo nutritivnih dobrobiti.

Vitamin C igra bitnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u tijelu. Kolagen i elastin su bjelančevine koje tvore kožu, mišiće i ostala vezivna tkiva. Ovaj je vitamin snažan antioksidans te pomaže tijelu u odstranjivanju slobodnih radikala, koji ugrožavaju zdrave stanice.

Pospješuje zacjeljivanje rana i pridonosi sprečavanju neurodegenerativnih bolesti, artritisa, prehlade i gripa. Velik broj istraživanja je pokazao vezu između povećanog uzimanja vitamina C i smanjene pojave nekoliko vrsta raka. Mandarine su bogate i vitaminom A i folnom kiselinom. Jedna mandarina sadrži 16 % dnevne doze vitamina A te pet % dnevne preporučene vrijednosti folne kiseline. Od minerala, u ovom su plodu prisutni kalij, kalcij, magnezij, bakar i željezo. Jedna velika mandarina donosi 199 mg ili 6% preporučene dnevne količine kalija, potrebnog za ravnotežu nivoa tekućine u tijelu i regulaciju krvnog tlaka. Mandarina sadrži i 44 mg odnosno 4% dnevne vrijednosti kalcija, nužnog za izgradnju i održavanje gustoće kostiju.

Nutritivne vrijednosti mandarina

Kao i kod drugog voća, njena glavna komponenta je voda. Mandarine daju nisku razinu šećera, pa je dobro voće za one koji žele da se brinu o svom tijelu. Koriste se kao diuretik i pomažu nam u hidrataciji, pri uklanjanju toksina i sprečavanju zadržavanja tekućine u tijelu.

Pomažu kod prehlada i gripa

Mandarina je poput drugog citrusnog voća odličan izvor vitamina C, koji je važan za imunitet tijela i borbu protiv sezonskih bolesti, čije simptome ublažava i ubrzava oporavak. U stotinu grama narančastog voća koje je ime dobilo prema boji uniforme kineskih javnih službenika nalazi se oko 30 miligrama ovog nutrijenta, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za vitaminom C.

Idealna namirnica za vitku liniju

Vlaknasto, bijelo tkivo koje se nalazi između kriški mandarine naziva se lamela. To je membrana bogata topljivim vlaknima. Sadržaj vlakana u jednoj mandarini je 8% dnevne preporučene vrijednosti. Najveća prednost dijete bogate topljivim vlaknima je snižavanje lošeg kolesterola u krvi. Vlakna su korisna i u regulaciji probavnog sustava, jer olakšavaju eliminaciju otpada iz tijela. Nadalje, vlakna pune želudac i tako sprečavaju osjećaj gladi, koja se često javlja ubrzo nakon obroka siromašnih vlaknima. Mandarina se sastoji od 85 % vode, koju tijelo koristi da bi se očistilo od toksina i ubrzava metabolizam.

Uz sve te dobrobiti, jedna mandarina sadrži samo 64 kalorije i 0,4 grama masnoća, što je čini vrhunskom namirnicom za mršavljenje.

Čuvaju srce i kardiovaskularni sistem

Mandarina je dobar izvor kalija, koji snižava krvni tlak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sustava. Hranjive tvari u mandarinama sprečavaju i nakupljanje lošeg kolesterola na zidovima arterija, što može dovesti do srčanog udara.

Prirodni su antiseptik

U očuvanju zdravlja pomoći će i esencijalno ulje mandarine, koje se smatra prirodnim antiseptikom jer štiti organizam od nekih bakterija. Ono doprinosi ublažavanju bolnih grčeva u respiratornom sustavu , a ima opuštajući utjecaj na nervni sistem, pa se preporučuje korištenje kod tjeskobnih situacija ili ako ste pod stresom.

Blagodati mandarine:

  • štiti od mnogih vrsta raka
  • sprečava starenje kože
  • pomaže u zacjeljivanju rana
  • jača imunitet
  • štiti od degenerativnih bolesti
  • pomaže u sprečavanju artritisa
  • ubrzava metabolizam
  • smanjuje apetit
  • pomaže u očuvanju vida

Mandarina poput drugog citrusnog voća sadrži dosta oksalata pa se zato ne preporučuje osobama sa sklonošću prema bubrežnim i žučnim kamencima i drugim bolestima.

Mandarina se najčešće jede svježa nakon guljenja kore, no može se iskoristiti za pripremu slatkih jela u želeima, sladoledima, kremama i džemovima. Sok mandarine odličan je sastojak za marinadu mesa i riba, a ako imate na raspolaganju organski plod – upotrijebite i koricu.

Kora mandarine

Važno je koru mandarine ne bacati, ukoliko se radi o neprskanom plodu. Oguljenu koricu nasjeckajte na komadiće te osušite u zaštićenom prostoru. Osušena kora mandarine može se tokom dugih i oskudnih zimskih dana dodavati u kolače, kompote, čajeve ili u kupke za oporavak. Upravo se eterična ulja dobivena iz kore mandarine primjenjuju u kupkama za opuštanje, otklanjanju nesanice i za oštećenu kožu. Između ostalog, eterično ulje mandarine ima antiseptičko i tonizirajuće svojstvo.

IZVOR: https://www.nezavisne.com/

SLIKE: pixabay.com

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail