Kozje mlijeko

Kozje mlijeko se smatra jednom od najzdravijih namirnica. Sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12 koji su važni za jačanje živčanog sustava, a obiluje i mineralima (kalcij, fosfor, cink, selen) koji igraju važnu ulogu za čvrstoću kostiju i održavanje imuniteta.

Kozje mlijeko se koristi kao lijek za bronhitis, srčane bolesti, suzbijanje alergija, jačanje pluća i dišnog sustava, te bolesti žuči i žučnih kamenaca. Ima nisku razinu alergena te je vrlo lako probavljivo.

Kozje mlijeko je bogato nutrijentima poput proteina, vitamina i minerala

PREDNOSTI KOZJEG MLIJEKA KOJE MOGU BITI KORISNE ZA LJUDKO ZDRAVLJE

 • sadržaj masnih kiselina
 • manje alergena
 • metaboličko djelovanje
 • Sličnost ljudskom mlijeku
 • bjelančevine
 • aminokiselina taurin
 • bogato vitaminima
 • iznimna hranjivost
 • zaštita okoliša
 • manja toksičnost
 • kozje mlijeko za djecu

Kozje mlijeko obiluje kalcijem i fosforom

Kozje mlijeko bogato je kalcijem i fosforom, odnosno s dva važna elementa za čvrstoću i zdravlje kostiju. U kozjem mlijeku pronalazimo velike količine cinka i selena, koji su snažni antioksidansi, i koji nam pomažu sačuvati jak tjelesni imunitet. Mnogi naučnici danas preporučuju piti kozje mlijeko u slučaju anemije koja je izazvana manjkom željeza u krvi.

Sirutka je već dobro poznata namirnica, bogata proteinima i zdrava kod potrebe za regeneracijom jetara.

Proizvodi od kozjeg mlijeka

Kozji sir i jogurt su prepoznate namirnice koje pomažu pojačati imunitet kod djece. Ove su namirnice dobre jer pomažu obnovu i izgradnju kostiju, pospješuju rast digestivnog trakta, a preporučuje ih se uzimati kao prevencija za oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog kolesterola i krvnog tlaka. Preventivno djeluju i protiv bubrežnih oboljenja.

Kozje mlijeko posebno je dobro za respiratorne organe

Kozje mlijeko je namirnica koju koristimo još od davnih vremena. Kroz povijest je čovjek uvidio kvalitetu ovog mlijeka, a suvremena istraživanja samo su potvrdila njegovu vrijednost. Znamo da je po sastavu kozje mlijeko najsličnije majčinom mlijeku.

Kozje mlijeko ima karakterističan okus i miris. Mnogi ga ne vole baš zbog toga, ali to nikako nije opravdanje da ne pijete kozje mlijeko. Okus i miris dolaze od slobodnih masnih kiselina, i drugih vrijednih nutritivnih sastojaka.

Svježe mlijeko (kada se pomuze) ima visoku razinu energetske vrijednosti, a pravilnom obradom mlijeka već spomenute masne kiseline ostaju vezane u gliceridima. To znači da se pravilnom obradom kozjeg mlijeka može smanjiti karakterističan okus i miris.

IZVOR:

Kozje mlijeko – jedna od najzdravijih namirnica


https://klik.hr/novo/kozje-mlijeko-zasto-ga-trebate-piti-i-zasto-ga-svake-godine-nestane

SLIKA: https://pixabay.com/

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail