Čudesni prah maca

Biljka maca (maka) raste isključivo u Andama. Ova biljka koja izgledom podsjeća na rotkvicu naziva se i peruanski ginseng. Legenda kaže da su Inke prah maca davale svojim ratnicima. On bi im osiguravao izdržljivost i snagu. Španjolci su je prvi donijeli u Europu. No, tajne praha maca nestale su skupa sa španjolskim kraljevskim dvorom. Na svu sreću, prah maca je ponovno pronašao put do nas. Maca varira u svojim bojama no nije dokazana nikakva razlika ovisno o boji.

maca prah

Maca prah – izvor brojnih dobrobiti

Maca prah je adaptogen. Laički rečeno, ovaj prah omogućava da se vaš organizam prilagodi na razne situacije, tj. adaptira. Ako imate problema s hormonima, prah maca će ih izbalansirati. Prah maca utječe na izdržljivost, smanjuje osjetljivost na stres, a pomaže kod anemija i kardiovaskularnih bolesti. Sportaši ovaj prah često dodaju svojoj prehrani upravo zbog povećane efikasnosti na treningu i natjecanjima. Maca može pomoći i kod prevencije osteoporoze zbog količine kalcija koju sadrži. Neka od istraživanja provedenih na ovoj biljci dokazuju da prah maca sadrži više kalcija od mlijeka.

Maca i hormonalni status

Maca prah se koristi za uspostavljanje ravnoteže hormona zbog čega ga često koriste žene u menopauzi, ali i parovi koji žele povećati svoju plodnost. Dokazano djeluje na plodnost muškarca te potiče razvoj spermija. Osim na ovaj način, maca prah djeluje i na libido. Djelotvornost mace na tom polju dokazana je bezbroj puta. Djeluje jednako snažno na muškarce i žene. Patite li od PMS-a prah maca mogao bi vam uvelike pomoći. No, konzumacija maca praha se zbog svog djelovanja na hormonalni status ne preporučuje trudnicama i dojiljama. Maca dokazano smanjuje promjene raspoloženja i umanjuje osjećaj depresije, anksioznosti, pa čak i stresa.

Djeluje na kožu

Mnogo ljudi je pozitivno djelovanje ovog praha uočilo i na svojoj koži. Akne su se povukle i crvenilo smanjilo. Do ovoga je možda došlo upravo zbog poboljšanja hormonalnog statusa, ali i nekih drugih činitelja poput velikog udjela cinka.

maca prah

Što sadrži prah maca?

Prah mace je zaista blago u vrećici. Sadrži vitamine B skupine uključujući vitamin B12 kojeg u biljnom svijetu ima malo. Sadrži vitamin C koji pomaže izgradnju kolagena. Vitamin E bori se protiv slobodnih radikala. Obiluje kalcijem, cinkom i magnezijem. Magnezij opušta mišiće i živčani sustav. Macain 1, 2, 3 i 4 su alkaloidi koji organizmu pomažu da iskoristi sve tvari koje se nalaze u ovoj magičnoj biljci. Nijedna biljka, osim mace, ne posjeduje ove alkaloide. Maca obiluje proteinima, aminokiselinama i drugim mineralima.

Doziranje

Jedna žličica maca praha se pomiješa u sok ili vodu i tako pije. Najbolje je uzimati dva puta dnevno. Dozu možete povećavati ili smanjivati, ovisno o svojim potrebama. Dodati ga možete i u pahuljice ako vam ga je tako lakše. Ima specifičan gorkasti okus, pa će vam biti potrebno neko vrijeme dok se naviknete.

maca prah

Skupine na oprezu

Izbjegavajte prah mace ako bolujete od karcinoma uzrokovanog hormonima. Također ga izbjegavajte ako ste trudni ili dojite. Imate li povišen tlak ili problem sa štitnjačom, svakako se prvo posavjetujte s liječnikom. Isto tako, imate problema sa srcem i srčanim ritmom, radije potražite alternativu.

 

Anđela

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail