Hidratizirate li se pravilno?

Naglasak na unošenju vode je jako velik. Nedostatna hidratacija donosi brojne probleme, od onih zdravstvenih do estetskih. Jeste li se ikada zapitali hidratizirate li se pravilno? U želji da budemo zdravi ponekad možemo pretjerati ili slijediti glupe savjete za koje nismo ni sigurni koliko su istiniti.

Hidratizirate li se dok vježbate

Ovo je greška koju rade mnogi rekreativci. Profesionalni sportaši imaju nutricionista koji im ovisno o težini treninga i njihovim potrebama odredi količinu tekućine koju trebaju unijeti. Rekreativci koji žive u uvjerenju da se trebaju hidratizirati, popiju previše vode tijekom treninga. Greška je tim veća ako prije treninga ne pijete dovoljno. Ako vas često boli glava i smeteni ste, odgovor leži možda upravo u tome.

hidratizirate li se

Pravilo 8 čaša na dan

Većina ljudi ovo pravilo uzimaju kao temeljno pravilo, pa piju točno osam čaša. No, to koliko vam vode treba ovisi o vašoj tjelesnoj masi i visini. U kriterij ulazi i hrana koju jedete. Stoga, nemojte doslovno shvaćati ono što pročitate.

hidratizirate li se

Mislite da je samo voda za hidrataciju

Voda zaista je najbolja tekućina. Većina našeg tijela je upravo voda. Voda je potrebna za gotovo sve reakcije u organizmu. Kada govorimo o hidrataciji, tu možemo ubrojiti i druge napitke poput čaja, kave, sokova, piva, ali i hranu poput juhe, lubenice, krastavaca i salate.

hidratizirate li se

Pijete neredovito i nepravilno

Cijeli dan niste se napili. Napokon ste se sjetili da je bitna hidratacija. Dođete kući i popijete odjednom pola litre vode u želji da nadoknadite manjak. Ovim niste napravili ništa dobro. Velike količine tekućine razrijedit će elektrolite, pa se nakon toga mogu javiti glavobolja i mučnina. Osim toga, tolika količina tekućine neće se uspjeti apsorbirati. Radije nosite sa sobom bocu ili nešto što će vam napomenuti da trebate piti. Svako toliko napijte se malo vode. Spriječit ćete hidrataciju i izvući ono najbolje za svoje tijelo.

Mislite da ste gladni

Osjećate glad i kada se napijete ta glad jednostavno nestane. Ponekad se potreba za tekućinom može manifestirati kao glad. Usvojite naviku redovitog pijenja čime ćete izbjeći nakupljanje kilograma. Pokušajte se napiti otprilike pola sata prije jela kako bi bili sigurni da ste zaista gladni, a ne samo dehidrirani.

hidratizirate li se

Hidratizirate li se dobro možete provjeriti po boji svojeg urina. Ako je tamne boje i intenzivnog mirisa, moguće je da vam nedostaje tekućine. Urin bi trebao biti svijetlo-žute boje. Ni proziran urin nije najpoželjniji, stoga radije smanjite malo s tekućinom primijetite li da vam je urin proziran. Hidratacija je jako važna, pa izbjegnite ove greške.

Anđela

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail