Prehrambene navike naše djece

Iako se po medijima često priča kako su prehrambene navike naše djece loše i da su nam djeca pretila, što svakako jest jedna od epidemija koju trebamo pokušati zaustaviti, ipak me nedavni susret natjerao na razmišljanje.
Naime, izvela sam dijete na popodnevno druženje u park s prijateljima. I inače, možda zbog profesionalne deformacije kako se to popularno voli kazati, promatram prehrambene navike djece u igri, ali i konstituciju u odnosu na dob i uzrast. Iako sam i sama kao dijete imala problema s viškom kilograma, teško je ne primijetiti kako sve više djece ima taj isti, ali i ozbiljniji problem što se viška kilograma tiče. Djeca više nisu „zdravo” bucmasta, već imaju ozbiljan problem s pretilošću. I logično se zapitam, koji su uzroci toj modernoj pojavi?

prehrambene navike

Prehrambene navike učimo od roditelja

U ovom slučaju u parku su bila djeca uglavnom predškolskog uzrasta, a očito je bilo i na sami pogled kako se prehrambene navike donose od kuće. Tom prilikom slučajno sam upoznala jednu curicu i ostala sam šokirana da sa svojih tanahnih sedam godina nije bucmasta, već pretila. U parku je bila s bakom i tako je krenula priča između nje i mene. Dok je baka svojoj unučici pridržavala poveću kesicu bombona, negodujući što ih toliko jede, ali ipak „što se može kada ona izludi sve oko sebe ako ne dobije upravo ono što želi”, počela se baka meni pomalo žaliti. I tu sam nekako uključivala i djevojčicu u naš razgovor. Kako je baka u rukama pridržavala vrećicu gumenih bombona, pitala sam ju zna li od čega se gumeni bomboni rade. Odgovorila je da ne zna. Pa sam joj pokušala to dočarati rekavši joj da se sve to dobiva iskuhavanjem ostataka svinjetine kako bi se dobila želatina, a koja je osnovni sastojak u proizvodnji gumenih bombona. Ono što je uslijedilo kao dodatak, komentar ili što već u razgovoru nisam mogla ni zamisliti. Naime, baka je na moje stručno pojašnjenje dodala kako njena unučica od sedam godina NIKADA u svom životu nije probala ni ribu, ni breskvu, namirnice karakteristične za mediteransku klimu u kojoj živi, te da samo jede slatko, a roditelji joj u svemu tome udovoljavaju. Bila je zbrinuta oko toga i svjesna da joj ni roditelji nisu dobar primjer budući da i sami imaju problema s viškom kilogram, evidentno zbog katastrofalnih prehrambenih navika. Po njenim riječima, roditelji jedu sve nezdravo, visoko prerađene namirnice ponajviše, a grickalice pred televizorom su navika od koje se nipošto ne odvajaju. Na kraju susreta djevojčica mi je obećala mi da će do sutra zasigurno barem probati breskvu i jogurt. Sutradan smo se opet vidjele u parku. Prišla mi je veselo i rekla da je probala što je obećala, a na moje pitanje sviđa li joj se to što je probala, odgovorila je da ne baš, ali ako je zdravo, jest će to opet. Pokušala sam je ohrabriti kazavši joj da što više puta bude probavala, više će joj se sviđati. Malo smo još razgovarale o prehrani. Nabrajala mi je namirnice želeći znati koje od njih su zdrave, a koje ne. I tu sam se ponovno ostala začuđenja jer sam i sama postala svjesna koliko su djeca neupućena u zdravu prehranu. Sedmogodišnjakinja je zaista mislila da je čokoladni namaz dobra namirnica budući da ga na reklamama dijete jede uz čašu mlijeka.

prehrambene navike

Debljina i odrastanje

Kako sam ovu djevojčicu uopće navela da me posluša? Vjerojatno je i baka pokušavala. Pokušala sam joj se približiti i natjerati je da mi se malo otvori, da priča o sebi, svojim hobijima, simpatiji. Naravno, i simpatiju već ima, ali je taj već zaljubljen u jednu mršavu djevojčicu. I sama je shvatila očitu razliku između njih dvije, pa sam to iskoristila da joj kažem kako ta curica zasigurno jede puno zdrave hrane, voća i povrća. Dodala sam joj da je ona teza koju je sigurno čula da kao dijete u razvoju mora dosta jesti stoji – ali je problem što se treba jesti dosta zdrave hrane. Ne znači to da se i deblje dijete treba odreći komadića čokolade, ali to ne može i ne smije biti zamjena za obrok. Kilo Međutim, pokušala sam joj objasniti, nastavi li jesti kao dosad, možda toga još nije ni sasvim svjesna, ali jednom kad uđe u pubertet i krenu prve prave simpatije, s porastom kilograma narušavat će se i njeno samopouzdanje. Vjerojatno neće biti zadovoljna svojim izgledom, što će rezultirati povlačenjem u sebe. Kilogrami i opsjednutost njima lako će prožeti sve što bude radila i o čemu bude razmišljala. Osim toga, čak i kad jednom uspiješ smršavjeti, jednom kada doživiš neki zlobni komentar na osnovu svog izgleda, to će je podsvjesno zauvijek pratiti. I vjerujte, znam o čemu pričam, rekla sam joj, i sama sam nekada bila bucmasta curica. Doći će dani kada će je umjesto igračaka zanimati lijepa robica. Poželjet ćeš obući lijepu haljinu, ali će zbog viška kilograma biti tužna i nezadovoljna te će joj se činiti kao da se nalazi u vrtlogu iz kojega nema izlaza. A osim breskve, postoji toliko još zdravih namirnica postoji za koje misli da ih ne voli, a zapravo ih baš nikada nisi ni probala. Riba je jako zdrava, sadrži lako probavljive proteine, zasitna je i svakako ne deblja. A, kada se zaželi čokolade, kockica tamne čokolade s možda kakvim dodatkom (da lakše „prebrodimo” taj prijelaz) zadovoljit će okusne pupoljke, a da ne govorim kako ljeti postoji obilje zdravog voća kojim također možemo utažiti želju za slatkim, a okusom su bolji nego ikakvi sladoledi primjerice. Priznala mi je i da voli sokove. Rekla sam joj da svakako izbjegava sokove jer su puni šećera i jako debljaju, voda je najbolje piće. Ako ipak ne može piti samo vodu, onda će prirodno cijeđeni sok od naranče biti izvrsna alternativa. Slušala me upijajući sve te informacije i obećala mi je kako će me poslušati. Pitala me hoću li sutradan doći u park da možemo razgovarati. Odgovorila sam joj potvrdno. I tako smo se družile još nekoliko dana u parku. Baka joj je nosila bocu vode, a slatkiši nisu bili ni blizu. Međutim, sve je to proces, a uz dobru volju, sve je moguće…

L.Rađa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail