Hormonska neravnoteža nestaje šetnjom do kuhinje

Hormonska neravnoteža česta je tema i predmet brige svih uzrasta. Koliko ljudi vam je u posljednje vrijeme reklo kako ima poremećaj hormona i zbog toga trpi razne posljedice? Šetnjom do kuhinje možete riješiti vaše probleme. Saznajte kako i izbalansirajte svoje zdravlje.

Što su hormoni i kako nastaje hormonska neravnoteža?

Hormoni su glasnici koji prenose informacije unutar tijela, kontroliraju sve tjelesne i metaboličke funkcije. Problem zvan hormonska ravnoteža nastaje kada se naruše odnosi među hormonima bilo zbog medicinskih stanja, stresa ili nezdravog životnog stila. Ipak, rješenje je nadomak ruke.

Poremećena funkcija štitnjače

Poremećaj hormona štitnjače uzrokuje brojne smetnje i uglavnom se javlja u žena. Jod je bitan za funkcioniranje štitne žlijezde i proizvodnju hormona T3 i T4. Kada nema dovoljno joda, žlijezda ne proizvodi dovoljno tih hormona i sporije radi, što može biti razlog zašto se debljate.
Hormonska neravnoteža – kako je spriječiti? Izbjegavajte tzv. goitrogene namirnice. To su namirnice koje usporavaju rad štitnjače tako što se s njom „natječu” za jod. Mogu se jesti kuhane, ali umjereno, dok se sirove nikako ne preporučuju. Uglavnom je to povrće iz roda kupusnjača poput brokule, prokulica, kupusa, karfiola, raštike, kelja, rotkvice i radiča. U ovu skupinu namirnica također ubrajamo kikiriki, soju i proizvode od soje, jagode, kruške, breskve i špinat. Interferiranje s jodom može izazvati fluor i klor iz vode, pa kada putujete, radije pijte filtriranu vodu.

Menopauza više nije problem

Smanjenje razine estrogena karakteristično je u menopauzi, povećava rizik od osteoporoze i raznih kardiovaskularnih oboljenja. Priroda je i za to pronašla lijek. Lanene sjemenke se uzgajaju već 5000 godina i bile su poznate još u staroj Mezopotamiji. Sadrže lignane, tvari koje pripadaju skupini biljnih estrogena. U kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama, koje se prirodno nalaze u lanu, smanjuju vjerojatnost oboljenja od raka dojke, a imaju i antioksidativna svojstva. Osim lignana, sadrže i vlakna koja na sebe vežu višak estrogena koji se javlja u nekim drugim stanjim, ali može uzrokovati rast karcinoma. Sjemenke možete čuvati i do godinu dana. Usitnite ih neposredno prije konzumacije kako ne bi izgubile svoja svojstva. Višak estrogena može se izlučiti i konzumacijom vlakana iz namirnica poput jabuka, mrkve i celera, ali i konzumacijom svježih sokova koji potpomažu detoksikaciju jetre, glavnog organa „čistača” našeg organizma. Na taj način hormonska neravnoteža ne može izmaći vašoj kontroli.

Neugodne posljedice PCOS-a su prošlost

PCOS je skraćenica za sindrom policističnih jajnika. Jedna od posljedica ovog poremećaja je inzulinska rezistencija, pa se preporučuje konzumacija namirnica s nižim glikemijskim indeksom koja će ujedno smanjiti i razinu androgenih hormona. Ovakva prehrana obiluje vlaknima koja će vezati testosteron i izlučiti ga. U suprotnom on odlazi u žuč i reapsorbira se. Stoga, jedite cjelovite žitarice poput zobenih mekinja i obilje svježeg voća i zelenog lisnatog povrća. Smanjite unos rafiniranih proizvoda koji pospješuju naglo podizanje razine glukoze u krvi. Pripazite na unos mlijeka i mliječnih proizvoda. Oni dokazano povećavaju udio enzima koji potiče upalne procese, što rezultira povećanom razinom androgenih hormona i aknama.
Da bi održali hormonalnu ravnotežu bitno je održavati i adekvatnu tjelesnu masu, baviti se tjelesnom aktivnošću i piti barem šest do osam čaša vode na dan.

Stoga, obogatite put do vaše kuhinje zdravim, šarenim i sezonskim namirnicama.

A. Jelavić

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail