Začini za mršavljenje s kojima ćete začiniti svoju dijetu

Kaže se da je hrana bez začina kao život bez ljubavi. No koji su to zapravo začini za mršavljenje i koja su njihova svojstva? U nekim kulturama začinjena hrana konzumira se svakodnevno. Postoje brojni razlozi zašto biste taj dar prirode trebali uvrstiti u svoju kuhinju. Začini mogu imati protuupalna, antibakterijska i antivirusna svojstva. Osim blagotvornog djelovanja na zdravlje, mogu vam pomoći i u borbi sa suvišnim kilogramima.

začini za mršavljenje

Začini za mršavljenje – TOP 5

1. Crvena ljuta paprika

Začini za mršavljenje sadrže određene spojeve koji potiču topljenje masti u organizmu. Popularnog naziva čili papričica sadrži spoj kapsaicin. To je alkaloid koji daje ljuti okus paprici. Ovaj spoj našim ustima povećava toplinu, što doživljavamo kao ljuti okus. Što je papričica ljuća, to ima veći udio kapsaicina. Najveći udio kapsaicina ima infinity čili, a najmanji pepperoncini. Kapsaicin će pomoći mršavljenju tako što potiče termogenezu. Termogeneza zahtijeva potrošnju kalorija. Na ovaj način gubi se oko 50 kalorija, što nije mnogo, ali uz tjelovježbu i promjenu navika može pomoći mršavljenju. Količina čilija dovoljna za poticanje termogeneze je 1 g, što je manje od jedne žličice. Prekomjernom konzumacijom dolazi do navikavanja, pa neka istraživanja pokazuju da kapsaicin gubi sposobnost poticanja termogeneze.

chili paprika

2. Đumbir

Biljka iz porodice ljiljana dolazi čak iz daleke Indije. Đumbir isto kao i kapsaicin potiče termogenezu i potpomaže izbacivanje toksina iz organizma. Određeni začini za mršavljenje imaju diuretsko djelovanje baš kao i đumbir ali ako se konzumira kao čaj. Detoksicira jetru. Dodajte ga izribanog u hranu ili odrežite korijen veličine 1 cm, ogulite i potom ga isjeckajte na što manje komadiće. Prelijte ga s 2 dl kipuće vode i pustite da odstoji 10 minuta. Đumbir ima karakterističan ljuti okus, pa ga možete piti hladnog ili s dodatkom limuna što će dodatno pojačati efekt mršavljenja.

đumbir

3. Cimet

Istraživanja pokazuju da cimet pomaže kontrolirati razinu glukoze u krvi i pomaže kod hiperglikemije. Ovo može spriječiti debljanje i pomoći kontroli glukoze kod oboljelih od dijabetesa. Cimet ima snažno antioksidativno djelovanje, eliminira slobodne radikale koji uzrokuju oksidacijski stres, djeluje antibakterijski i protuupalno. Ova svojstva najbolje pokazuje u kombinaciji s medom. Ipak, neki začini za mršavljenje poput meda su visoko kalorični, stoga ga koristite umjereno.

cimet

4. Crni papar

Crni papar sadrži piperin. To je alkaloid koji stimulira izlučivanje klorovodične kiseline koja je neophodna u probavi. Istraživanje na štakorima je dokazalo da je piperin smanjio oksidativni stres i hiperglikemiju uzrokovanu metaboličkim sindromom. Začini za mršavljenje imaju i ulogu  ubrzavanja metabolizma no osim toga crni papar u Indiji se koristi i za suzbijanje prehlade i protiv kašlja.

Crni papar

5. Senf

Istraživači s Penn State sveučilišta dokazali su da što je senf  bogatiji sjemenkama gorušice, to će vam više pomoći u potrošnji kalorija. Pola sata nakon konzumacije može ubrzati metabolizam i do 20 %. Sjemenke gorušice sadrže selen, magnezij, vlakna, željezo i kalcij. Sto grama senfa sadrži samo 66 kcal, što znači da jedna žličica senfa sadrži oko 3 kcal.

senf

Imajte na umu da nijedan od ovih začina za mršavljenje neće čudesno istopiti masti. Oni mogu tek potpomoći taj proces. Na vama je da promjenom stila života i prehrambenih navika dovedete svoje zdravlje i tjelesnu težinu pod kontrolu. Ove začine konzumirajte promišljeno ako imate problema sa sluznicom želuca, gastritis ili refluks. Prekomjerno korištenje moglo bi vam naštetiti. Umjerenost je uvijek ključ, pa tako i kod začina. Ako ne volite ljutu i paprenu hranu, počnite s manjim količinama i tako testirajte svoje granice. Neka vam ovi začini za mršavljenje pomognu da začinite svoju dijetu već danas i budite fit za plažu. 

Jelavić A.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail