Hrana za veće mišiće

muški model

Svi želimo lijepo izgledati, a upravo sada započinju pripreme za dan D kada ćemo po prvi put na plaži izložiti elegantno i fit tijelo. Dok žene streme k tomu da budu što mršavije, muškarci pak žele biti što „veći”. Zapravo, gotovo svaki muškarac koji je barem jednom u životu nogom kročio u teretanu, došao je jer je želio povećati mišićnu masu i postići bolju definiciju tijela. Na tom teškom putu, uz vježbu, naravno, važno je i ono što se konzumira. Naravno, visokoproteinske namirnice na dnevnom su meniju svakog zagriženog vježbača, stoga vam donosimo neke od namirnica s njihovog popisa.

POSNI SIRterracon news hrana za vece misice (4)

Osim što posni sir sadrži male količine masnoće, vrlo je bogat proteinima i to sporo razgradivim proteinom, kazeinom. To je mliječni protein koji tvori 80 % proteina kravljeg mlijeka. Kazein sadrži jako puno esencijalnih aminokiselina koje su odgovorne za mišićnu sintezu proteina. Budući da se sporije razgrađuje, omogućuje konstantnu opskrbu mišića aminokiselinama čime je osiguran njihov dotok mišićima na duže vrijeme. Drugih 20 % proteina mlijeka čine proteini sirutke. Osim što sirutka doprinosi izgradnji mišićne mase, doprinosi i poboljšanju imuniteta. Također, protein sirutke ima i iznimno antioksidativno djelovanje jer se njegovom konzumacijom povećava razina glutamina u tijelu, a upravo glutamin ima važnu ulogu u zaštiti mišićnog tkiva od oksidativnog oštećenja.

PILETINAterracon news hrana za vece misice (2)

Opće poznato je da se ljubiteljima mišića piletina vrlo često može naći na meniju jer je iznimno hranjiva, bogata proteinima, ali i siromašna masnoćama. Naime, 100 grama pilećih prsa sadrži 31 gram proteina i svega 4 grama masti. Dakle, što se tiče omjera proteina i masti, piletina je pun pogodak.

RIBAterracon news hrana za vece misice (3)

Riba, osim što je bogata proteinima, sadrži itekako dobrodošle omega-3 masne kiseline, koje su zapravo ključan razlog zbog čega se riba nalazi na našoj listi. Omega je esencijalna za zdravlje našeg organizma, ali osim toga pridonosi gubitku kilograma, ali i pospješuje naš metabolizam.

JAJA

Osim što ih je vrlo lako pripremiti, jaja su ključni prehrambeni sastojak svake osobe koja želi izgraditi mišiće. Također, protein iz jaja, bjelanjak, smatra se najlakše i najbrže iskoristivim proteinom u odnosu na bilo koju drugu namirnicu.

NEMASNA GOVEDINAterracon news hrana za vece misice (1)

Govedina, osim što je bogata visokovrijednim proteinima, sadrži i značajne količine esencijalnih mikronutrijenata, poput cinka, željeza i vitamina B skupine.

Ovo je popis namirnica koje će vam uz vježbu pomoći da brže dođete do željenog cilja. Zapamtite, vaši naporni pohodi u teretanu moraju biti upotpunjeni pravilnom prehranom. Stoga, jedite zdravo i vježbajte, rezultati zasigurno neće izostati.

L. Rađa, dipl. ing. preh. teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail