Kako odabrati odgovarajući dodatak prehrani?

Imam prijateljicu koja je nedavno krenula u potragu za nekim dobrim dodatkom prehrani, u ovom slučaju multivitaminom. I naravno, ušavši u trgovinu, posegnula je za nekim od tih proizvoda. I sve joj se činilo savršeno, deklaracija na pakiranju je obećavala i više od 100% preporučene dnevne doze za tim mikronutrijentima, ali pri kraju je i naznačena poprilična količina dodanog šećera. Kada mi je to rekla, pao mi je mrak na oči.
I laik se tad zapita – što sve spada pod pojam „dodatak prehrani”? I naposljetku, kako u mnoštvu ponude znati odabrati onaj pravi proizvod?
Kao prvo, dodatak prehrani podrazumijeva vitamine, minerale, aminokiseline, trave koje se mogu uzimati pojedinačno ili zajedno s nekim drugim travama, a sve u cilju poboljšanja kvalitete našeg zdravlja. Kako mu i samo ime kaže, dodatak prehrani, uzima se uz redovitu, zdravu i izbalansiranu prehranu, a nipošto je ne zamjenjuje.

dodatak prehrani

Najbolji su dodaci oni iz hrane

Kvalitetu vitamina i minerala sadržanih u svježim namirnicama ne može zamijeniti niti jedan dodatak prehrani. A osim toga, bez obzira na to što se određenih mikronutrijenata nalazi manje u namirnici nego u tableti, iskoristivost vitamina i minerala iz svježe namirnice jest daleko veća, a to je ono što je bitno. Jer, kakva korist da je koncentracija određenog mikronutrijenta i 150%, ako to naše tijelo nikako ne može apsorbirati. No, ako su vam dodaci prehrani svakako potrebni, svakako izbjegavajte one s umjetnim bojilima, umjetnim aromama, zaslađivačima i šećerima.

Učinkovitost dodatka prehrani

Danas svi lijekovi koji se nalaze na tržištu zahtijevaju dugotrajnu analizu i znanstvene studije o djelovanju, učinkovitosti i štetnosti. No, iznenadit ćete se kada vam kažem da to NIJE slučaj i s dodacima u prehrani.

dodatak prehrani

Apsorpcija

Iako sam prethodno u tekstu usporedila vitamine i minerale iz hrane i iz tablete, te rekla da to svakako nije isto, isti slučaj je i s usporedbom dodataka prehrani različitih proizvođača. Ponekad vas može privući izgled ili možda zvučno ime, no to vam svakako ne bi trebala biti nit vodilja prilikom odabira. Dat ćemo primjer dodatak prehrani s magnezijem. Različite formule magnezija u ovom slučaju znače i različitu iskoristivost za naš organizam. Primjerice, one formacije dodataka prehrani koji magnezij sadrže u obliku magnezij citrata naše tijelo će znatno bolje iskoristiti nego magnezij oksid ili pak, magnezij sulfat.

dodatak prehrani

Vjerodostojnost navoda

Mislite li da se sve ono što piše na deklaraciji zaista u proizvodu i nalazi? I sama često posumnjam u takve stvari, osobito kada se u svijetu dogodi neka boom vijest da su poznati proizvođači hrane i dodataka prehrani kažnjeni milijunskim kaznama jer se količina određenog nutrijenta navedena na etiketi provedbom testiranja pokazala neistinita.

Doziranje

Preporučena dnevna doza proizvoda je individualna te ovisi o godinama, spolu i tjelesnoj aktivnosti pojedinca. Prije svake konzumacije svakako je potrebno posavjetovati se sa stručnjakom, obiteljskim liječnikom ili nutricionistom.

 

L. Rađa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail