Namirnice za top formu i ovog ljeta

Kolovoz je vrijeme godišnjih odmora, a to znači da se možete prepustiti ljetu i njegovim blagodatima. Sada je pravo vrijeme da se nauživate sezonskog voća i povrća i oboružate antioksidansima koji će vas štititi cijelu zimu. Stoga vam donosimo popis od ovih 7 namirnica koje svakako morate uvrstiti u svoju prehranu želite li za sebe najbolje.

namirnice

Rajčice

Rajčice našem tijelu pružaju istinsku zaštitu iznutra jer su bogate antioksidansom likopenom, ali i vitaminom C. No kada je u pitanju likopen, mnogo veća količina ovog antioksidansa se nalazi u kuhanom umaku u odnosu na svježu namirnicu. Eto vam zdravog, laganog i izvrsnog prijedloga za zdravi ljetni ručak – integralna tjestenina sa šalšom. Brzo se priprema i jako je ukusno.

Krastavci za zdravu kožu

Narezane ploškice krastavca bit će pravi melem za vašou kožu, poglavito ako ste pretjerali sa sunčanjem i završili crveni. Vašoj koži će pomoći da povrati vlažnost jer ova namirnica sadrži čak 97% vode! No, krastavci su namirnica koja će vas riješiti i viška tekućine iz tijela, a kalij i magnezij će vam pomoći da se riješite nadutosti. Prilikom čišćenja krastavca koru nemojte odmah baciti. Prije toga s unutarnjom stranom kore, prijeđite preko kože lica. Osim što će to biti pravo osvježenje, ukloniti ćete nečistoće s površine kože.

namirnice2

Riba za srce i mozak

Iako bi se riba na vašem tjednom jelovniku trebala naći barem dva puta, ljeti tu količinu ipak povećajte. Riba je malomasna namirnica iznimno bogata visokovrijednim proteinima koji su u odnosu na one u mesu i znatno probavljiviji. A upravo to se ljeti traži – lagana i kvalitetna jela koja neće opteretiti probavu. Tu svakako treba spomenuti u omega-3 masne kiseline koji pomažu u održavanju zdravlja srca i krvnih žila te jod koji je potreban za pravilan rad leptiraste žlijezde, štitnjače.

Grašak za bolji metabolizam

Grašak je ljetna namirnica iznimno bogata vitaminom C, a bogatstvo kalcija će vam pomoću u održavanju zdravih kostiju, dok vitamin B1 potiče metabolizam ugljikohidrata i održava zdravlje živčanog sustava.

namirnice3

Paprika za bolju apsorpciju željeza

Paprika sadrži maksimalne količine vitamina C i E te beta-karotena koji ovo povrće čine idealnom zaštitom stanica. Vitamin C, kojeg ima najviše u crvenoj paprici, doprinosi i znatnoj boljoj apsorpciji željeza.

Borovnice protiv nesanice

Kada vas zaboli trbuh, ove plave bobice će vam pomoći da se riješite boli. Tamna boja borovnica potječe od antocijanina koji jača vid. Ako vam se spava i oči jedva držite otvorene, pojedite pokoju borovnicu jer one sadrže triptofan koji ublažava nesanicu.

Marelice protiv štetnog UV zračenja

Ovo vrlo ukusno koštunjvo voće sadrži cijelo bogatstvo vitamina i minerala, no posebno valja istaknuti određene poput provitamina A, koji kad nakon konzumacije u jetri prijeđe u aktivni oblik, brine za zdravlje kože služeći kao zaštita od UV zračenja, ali pomaže i pri ublažavanju iritirane kože, što je osobito ljeti česta pojava.

L.Rađa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail