Komunikacija vitamina i minerala u organizmu

Proljeće mnoge asocira na proljetni umor te zato često posežemo za vitaminima i mineralima kako bi si olakšali ovaj period. Kako prepoznati simptome nedostatka određenog vitamina i minerala? Pouzdani nedostaci vitamina C u organizmu su tjelesni umor, bezvoljnost, blijeda koža, učestale glavobolje, bolovi u mišićima, razdražljivost te kronični umor. Pušači trebaju pripaziti na ovaj vrijedni antioksidans kao i osobe koje pretjeruju u konzumiranju kave. Nedostatak kalija i magnezija kao i ostalih elektrolita manifestira se u obliku neprestanih grčeva u mišićima. Ako imate problema sa spavanjem, to bi mogao biti alarm za nedostatak cinka, magnezija te aminokiselina. Kroničan umor te nedostatak energije može ukazivati na nedostatak željeza.vitamini_sokovi
Vitamini i minerali koje unosimo djeluju prema načelu sinergizma i antagonizma, npr. vitamin C, treba uvijek uzimati s bioflavonoidima jer je njihova interakcija sinergijska. Vitamin E se uvijek uzima sa selenom, dok kalcij i magnezij treba uvijek biti u odnosu 2:1 kao što je i njihov fiziološki odnos u organizmu.
Magnezij štiti odlaganje kalcija u mokraćnom sustavu, a za potpunu resorpciju kalcija potreban je vitamin D, tako uživajte u toplim zrakama sunca, jasno u razumno vrijeme.omega_pilule

Svi znamo za važnost omega- 3 masne kiseline, no treba znati da se uz nju uzima i gama-linolenska kiselina jer pretjerano uzimanje omege- 3 bez GLA može rezultirati razrjeđenjem krvi.
Ako patite od manjka željeza, pripazite da ga uzimate s vitaminom C, folnom kiselinom te vitijte sve zajedno, jer je tada učinak maksimalan, a kalcij uvijek uzimajte s magnezijem.
Vitaminske dodatke treba uzimati kada utvrdite da patite od manjka određenog, a najbolje je pak konzultirati se sa stručnom osobom koja će vas uputiti i u sami odabir, budući da je ponuda danas uistinu velika te treba paziti da vaši vitaminski pripravci budu odgovarajući upravo vama.

A. Vukušić, univ. bacc. ing. agr.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail