Važnost vitamina topivih u mastima

Iako uglavnom svi bježimo od masnoće i masne hrane, kako se u narodu kaže, kao vrag od tamjana, masnoća je iznimno bitan dio naše prehrane, zbog toga što postoje vitamini topivi samo u mastima, a to su vitamini A, D, E i K.

dorucak_pecena_jaja

VITAMIN A
Neophodan je za dobar vid, rast i razvoj kostiju. Nalazimo ga kod biljaka i životinja, samo u različitim oblicima. Kod biljaka se nalazi u obliku beta-karotena, a kod životinja u obliku retinola. Voće i povrće najbogatiji su izvori ovog vitamina poput mrkve, dinje, špinata, ali i hrane životinjskog podrijetla poput jaja i maslaca. Adekvatna količina vitamina A pomaže kod oporavka nakon moždanog udara. Također, vitamin A nalazimo u kremama i losionima koje djeluju protiv akni i bora.

model_suncanje

VITAMIN D
Za razliku od ostalih vitamina, vitamin D se može sintetizirati djelovanjem sunčevih zraka. Ako se redovito izlažemo suncu, dodatan unos ovog vitamina putem hrane nije nam potreban. Nužan je za zdrave kosti, a usporava i razvoj osteoporoze. Međutim, njegova glavna funkcija jest regulacija koncentracije kalcija i fosfora u krvi. Kada imamo deficit vitamina D, tijelo ga izvlači iz naših kostiju kako bi opskrbilo živce i mišiće. Dugoročno, ovakvo stanje dovodi do smanjenja koštane mase i kosti postaju lomljive i krhke. Istraživanja su pokazala kako vitamin D štiti žene nakon menopauze od prijeloma kuka. Osim sunčevih zraka prirodan izvor ovog vitamina je haringa, losos i tuna.

VITAMIN E
Vitamin E je jedan od najpoznatijih antioksidansa, koje štiti naše tijelo od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Alfa-tokoferol najpoznatiji je oblik vitamina E, a budući da je topiv u mastima, dugo se može skladištiti u organizmu i to uglavnom u jetri i naravno u masnom tkivu. Nalazi se u hrani bogatoj masnoćama, pa je dovoljnu količinu teško unijeti prehranom s malo masnoća. Budući da je izniman antioksidans, ima važnu ulogu u prevenciji nastanka raka, kao i zaštiti od kardiovaskularnih bolesti.
Također, novija istraživanja su pokazala kako uzimanje vitamina E s vitaminom C štiti od nekih štetnih učinaka konzumiranja masne hrane. Općenito, znatno jača imunosni sustav, posebice starijih osoba, štiti od učinka dima iz cigarete, odgađa nastanak staračke mrene i usporava napredak Alzheimerove bolesti. Kreme obogaćene vitaminom E pomažu u zacjeljivanju rana. Hrana bogata vitaminom E je zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, sjemenke i cjelovite žitarice.

VITAMIN K
Vitamin K u tijelu nastaje djelovanjem bakterija u crijevu, a samo mali dio u principu unosimo hranom. Potiče zgrušavanje krvi i liječnici ga već dugo upotrebljavaju kako bi smanjili gubitak krvi nakon operacijskih zahvata i spriječili moguće probleme s krvarenjem kod novorođenčadi. Također, neka istraživanja su pokazala kako vitamin K pomaže u iskorištavanju kalcija i smanjenju rizika prijeloma kostiju. Iznimno je bitan za kosti žena starije dobi. Zbog svega toga je vitamin K često komponenta mnogih formula za zdravlje kostiju. Najpoznatiji izvori vitamina K su kelj i blitva, ali ne zaboravimo i na mladi luk, brokulu i kelj pupčar, pistacije, biljno ulje, meso i mliječne proizvode.

L. Rađa, dipl. ing. preh. teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail