Korijander – biljka koja liječi sve tegobe

Čudotvorni mediteranski začin, korijander, posjeduje brojne blagodati za naše zdravlje, pa bi se moglo reći da otklanja gotovo sve tegobe baš poput čarobnog štapića.korijander_sjeme

Izniman je saveznik pri mršavljenju jer potiče diurezu i na taj način pomaže tijelu da se riješi viška zarobljene tekućine. Esencijalne masne kiseline koje se u korijandru nalaze, u paktu s vitaminom C pomažu u borbi protiv lošeg kolesterola, a istodobno podiže razinu dobrog kolesterola. Zapravo, moglo bi se reći kako u ovom slučaju blagodati korijandra djeluju preventivno i na taj način zapravo sprječavaju brojna nepovoljna i po život opasna zdravstvena stanja poput srčanog udara, ateroskleroze i moždanog udara.

Svaka žena zna koliko zapravo oni dani u mjesecu mogu biti bolni, no ako redovito konzumirate korijander, trebali biste svakako osjetiti olakšanje. Nadalje, pomoći će vam pri regulaciji neredovitih menstrualnih ciklusa. Budući da ova biljka ima iznimna antimikrobna svojstva, štiti naše tijelo od zaraznih bolesti poput konjuktivitisa. Štoviše, ulje korijandera predstavlja veoma važan sastojak u kozmetičkim proizvodima namijenjenima njezi područja oko očiju. Također, vodi brigu o zdravlju očiju budući da obiluje vitaminima A i C te fosforom.

korijander_list

Korijander je prava riznica minerala željeza koja itekako može poboljšati lošu krvnu sliku. Svi već znamo kako mlijeko i mliječni proizvodi obiluju kalcijem, ali činjenica da je upravo korijander bogat tim mineralom sigurno vas iznenađuje. Mala količina ovog začina u prehrani pomoći će u održavanju zdravlja vaših kostiju.

Naposljetku, svi znamo kako je šećerna bolest postala prava pošast ovog doba i ubrzanog načina života povezana s lošom prehranom u kojoj prevladava visoko rafinirana hrana. Korijander zapravo prkosi šećeru jer vrlo stimulativno djeluje na endokrine žlijezde na način da povećava izlučivanje inzulina iz gušterače i tako pomaže regulirati razinu šećera u krvi.

korijander_juha

Ako niste dosada, nadam se da ćete ga nakon ovog članka svakako više koristiti u svojoj prehrani. Vrlo ga lako možete pronaći u trgovinama, no imate li malo više volje i želite li se potruditi da ono što jedete zaista bude zdravo i ekološkog podrijetla, onda je korijander biljka koju vrlo jednostavno možete uzgojiti u vlastitom vrtu ili u nedostatku prostora, balkonu.

L. Rađa, dipl.ing.preh.teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail