GORKA DINJA – Gorak okus zdravlja

Upoznajte se s ovim moćnim borcem protiv zloćudnih stanica tumora. Latinskog naziva Mormordica charantia, gorka dinja ili kako je još zovu karela, vrlo je poznata i popularna biljka u Aziji, Africi i na Karibima, gdje se najviše i uzgaja. Potječe iz Indije, a u Kinu je stigla u 14. stoljeću, odakle se raširila po cijelom svijetu. Plod gorke dinje izgledom podsjeća na krastavac, ali mu je površina jako hrapava. Izrazito je gorka, zapravo spada među najgorče plodove na svijetu.

g_dinja

Također, svi dijelovi biljke, bez obzira na gorčinu, su jestivi. Ova čudotvorna i za nas vrlo čudnovata biljka već se stoljećima koristi u afričkoj i azijskoj narodnoj medicini za liječenje brojnih zdravstvenih tegoba. Gorka dinja je izrazito niskokalorična, ali i istodobno koncentrirana dragocjenim nutrijentima. Izvrstan je izvor vitamina B1, B2 i B3, magnezija, cinka, fosfora i mangana. Također, ima i visok udio dijetalnih vlakana. Beta-karotena sadrži dvostruko više od cvjetače, a i kalcija ima više nego špinat, a ima i dvostruko više fosfora od banana. Vrlo je bitno reći da sadrži jedinstvenu supstancu zvanu karnitin koja sudjeluje u snižavanju glukoze u krvi, te je to čini prirodnim lijekom i hranom za dijabetičare. Osim toga, tradicionalno se koristi kao antivirusno, antibakterijsko i antitumorno sredstvo.

jelo_gorka_dinja

Također, znanstveno je dokazano kako posjeduje jaku antioksidativnu moć. Istraživanje provedeno 2013. godine pokazalo je kako je ekstrakt gorke dinje snažno inhibirao djelovanje slobodnih radikala. Često se upotrebljava u kineskoj kuhinji, dok je na zapad stigla tek nedavno. Kako bilo, zbog iznimnih ljekovitih svojstava vrijedna je vašeg vremena i pažnje. Stoga, ako prvi put za nju čujete, upoznajte je, jer ćete svakako otkriti i osjetiti njene, za zdravlje povoljne, blagodati.

L.Rađa, dipl.ing.preh.teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail