Moj detox doručak

Kada sam bila dijete sinonim za doručak mi je bio upravo – svima nam poznati mesni doručak, kojega ćemo jednom posebno obraditi, ali u sasvim nekom drugom kontekstu. No, sva sreća da je to za mene prošlosti da sam stekla neke sasvim nove, u današnjem svijetu za mene sasvim uobičajene zdrave navike koje svakako niti izdaleka ne uključuju namirnice poput mesnog doručka kao i ostale srodne prerađevine.

Budući da je ljeto, sasvim je idealno vrijeme za provoditi nekakav detox kojim ćemo pročistiti organizam i riješiti se toksina koji su se dugo vremena akumulirali u tijelu kao posljedica konzumacije teške hrane.

voda_limun

Čaša tople vode za pravi detox doručak

Budući da smo već jednom pisali o zdravoj, ali i vrlo jednostavnoj navici konzumiranja čaše tople vode ujutro natašte, i kod ovog detox doručka smo to primijenili, a iz jednog vrlo jednostavnog razloga – djeluje – i to zaista čudesno, kao što se tuširamo kada smo prljavi, tako u ovom slučaju tuširamo organizam, ali iznutra. Osim toga, topla voda smanjuje osjećaj gladi, a uz samo nekoliko kapi limunovog soka ili pak jabučnog octa dodatno će pomoći u razgradnji hrane i uklanjanju toksina iz tijela. Također, blagotvorno djeluje i na peristaltiku crijeva, ali i ublažava kiselinu u želucu jer, ne zaboravimo, limun je suprotno očekivanjima zapravo alkalna, a nikako kisela namirnica.

zobene_pahuljice_s_jogurtom

Zobene pahuljice za doručak održavaju sitost cijeli dan

Zobene pahuljice ujutro čine nas sitima puno duže vremena od većine hrane zato što se sastoje od cjelovitog zrna i baš su zato idealne za zdrav početak dana. Sadrže mnogo vlakana i ako se pojedu u većoj količini s dodacima poput suhog voća, sjemenki (chia su sada osobito popularne, jako su zdrave i pune antioksidanasa) i meda te probiotičkog jogurta ili kefira, budite sigurni da ste si priuštili nešto najbolje za doručak.

Blagotvorno djelovanje limuna

Limun je bogat vitaminom C i dobro ga je što češće konzumirati kako biste pridonijeli jačanju otpornosti svog organizma. Također je izvor dijetalnih vlakana koja pomažu u snižavanju kolesterola te potiču rad debelog crijeva. Iako će se mnogima na prvu učiniti da zbog jake kiselosti možda ovakva namirnica neće odgovarati probavnom sustavu, on zapravo djeluju upravo suprotno. Naime, otopljen u vodi, vrlo učinkovito ublažava mučninu i žgaravicu, nadutost, ali i potiče rad crijeva te jetre. Limunov sok pomiješan s toplom vodom i medom ubrzava metabolizam te tako ubrzavate gubitak masnih naslaga!

Dakle, uz pomoć ovih namirnica uspješno se rješavate toksina, viška kilograma, a da se pritom hranite i nutritivno.

L. Rađa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail