Čaša tople vode na početku dana čini čuda

Naše je tijelo otprilike dvije trećine sačinjeno od vode, stoga je vrlo jasno da je voda koju pijemo vrlo bitna za naše zdravlje. Sve tjelesne funkcije ovise upravo o vodi. Potrebna je naprosto za sve, za disanje, probavu, regulaciju tjelesne temperature itd. Opterećeni stresom i ubrzanim načinom života dan uglavnom započinjemo sa šalicom kave, a kako on polako odmiče, broj ispijenih kava značajno raste. Što se tiče vode, nekako je uobičajeno da je pijemo hladnu. No, prema drevnoj indijskoj medicini, poznatoj pod nazivom „Ayurveda“, činimo baš sve pogrešno. Upravo „Ayurveda“ ističe važnost ispijanja čaše tople vode i to natašte, jer potiče probavu i samim time izlučivanje toksičnih tvari, mršavljenje, ali i sprječava prijevremeno starenje. Studije kojima je ovo bio predmet istraživanja, dobile su također pozitivne rezultate.
Dakle, čaša tople vode ujutro ispirat će štetne tvari iz tijela i gotovo vas instantno natjerati da posjetite određeno mjesto. Čašu tople vode možete konzumirati i nakon obroka, jer upravo voda povećava volumen pojedenoj hrani, dakle podmazuje i na taj način ubrzava prolazak kroz probavni trakt. Brojni znanstvenici ističu, baš poput drevne indijske medicine, kako je zapravo, vjerovali ili ne, ovdje riječ o nevjerojatnom lijeku koji ublažava bol, bila to menstruacijska ili pak ona prouzročena glavoboljama. Toplina vode dokazano opušta trbušne mišiće čime se grčevi gotovo eliminiraju.

model_pije_vodu

Ako pokušavate izgubiti koji kilogram, onda ste zasigurno čuli kako vam čaša tople vode na početku dana u tome može itekako pomoći, a objašnjenje ove tvrdnje je doista vrlo jednostavno. Nakon što je popijete, toplina vode povećava vam tjelesnu temperaturu i samim time ubrzava se bazalni metabolizam što za posljedicu ima veću potrošnju kalorija.

Prve bore i prerano starenje jest noćna mora svake žene, no prakticiranje konzumacije tople vode može vam i u tome itekako pomoći. Toplina vode će stanice vaše kože održavati elastičnima i isprat će sve toksine koje bi mogle utjecati na vašu ljepotu.

čaša vode

Svjesni ste značenja vode, stoga imajte na umu da, kao što tuširate svoj organizam izvana, to činite i iznutra. Znamo onaj lijepi osjećaj nakon tuširanja, a vjerujem da nikome ne bi palo na pamet da se tušira primjerice u soku. Iz istog razloga, za naš organizam i jest optimalno rješenje piti vodu i to toplu. Zasigurno ćete se početi osjećati mnogo bolje.

L. Rađa, dipl.ing.preh.teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail

One Response to Čaša tople vode na početku dana čini čuda

  1. Pingback: Moj detox doručak | Zdrava Kuhinja

Comments are closed.