Namirnice s UV zaštitom

Iako ljeti prvenstveno razmišljamo o uživanju u suncu i moru te ostalim ljetnim radostima, valja razmišljati i o zaštiti kože, a pritom ne mislim samo na vanjsku zaštitu pomoću krema s visokim zaštitnim faktorom, premda su one glavna linija obrane od sunca, već na ono što možemo učiniti za našu kožu i zdravlje iznutra. Naime, najnovija znanstvena istraživanja su dokazala kako određene namirnice pomažu u zaštiti od štetnih posljedica sunčevog djelovanja kao što su opekline, ali i prijevremenog starenja kože čega se žene osobito užasavaju.salsaRajčica

Rajčica je mnogo više od povrća budući da plod ovog ukusnog povrća obiluje likopenom koji štiti naše tijelo od štetnih ultravioletnih zraka. No, ono što biste o likopenu trebali znati jest to da je bioraspoloživost ovog iznimnog antioksidansa značajno veća kada je rajčica kuhana nego sirova, jer termičkom obradom likopen iz ploda prelazi iz nepovoljnijeg trans oblika u iskoristljiviji cis oblik. Međutim, s obzirom na to da je likopen topiv u mastima, njegovoj apsorpciji pridonosi i dodatak malo masnoće, ali ovdje opet birajte zdrave masnoće, poput maslinovog ulja. Ako obožavate jesti šalšu, onda ste svakako na dobitku.

citrusi

Citrusi

Svima znamo kako je vitamin C moćan antioksidans koji našem organizmu pomaže u mnogočemu, pa tako i u zaštiti naše kože. Naime, ovaj vitamin je neophodan za stvaranje kolagena, važnog proteina koji, između ostalog, sudjeluje u građi kože. Također, vitamin C se pokazao i vrlo koristan kada već nastane šteta od pretjeranog izlaganja suncu, jer pridonosi bržem oporavku.

losos_orasasti_plodovi

Losos i orašasti plodovi

Ove namirnice nisu samo ukusne, nego i vrlo zdrave. Omega masne kiseline štite naše srce i krvne žile, ali i kožu osiguravajući joj njegu i vlagu prijeko potrebnu da bi ostala lijepa, nježna, mekana i blistava.

Stoga, brinite se o sebi i hranite se zdravo jer, ne zaboravite, koža sve pamti.

L. Rađa, dipl. ing. preh. teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail