5 namirnica za novopečene mame

Postati roditelj jest najljepše što vam se može dogoditi, potpuno vam promijeni život, ali i tijelo. Svakako zahtijeva trud vratiti se na „staro” i to nije nimalo lagan zadatak, jer u proteklih devet mjeseci rasta vaše bebe, tijelo vam je naglo mijenjalo oblik. Sada kada ste rodili, vidite posljedicu onoga „moram jesti za dvoje”, višak kilograma i kože su očigledni. No, pravilnim odabirom namirnica, i za početak laganom tjelovježbom, stvari se mogu brzo vratiti na „staro”. Donosim vam listu od pet namirnica koje će vam pomoći da na zdrav način dođete do zacrtanog cilja:

JAJA5 namirnica za novopecene mame terracon news (2)
Kako biste ubrzano otopili višak, doručkujte jaja. Naime, jaja su vrlo zasitna namirnica s idealno izbalansiranim nutrijentima koji će vam pomoći da tijekom dana duže osjećate sitost. Osim toga, jaja su namirnica s najboljim izvorom kolina, koji je iznimno bitan za stvaranje neurotransmitera acetil-kolina, koji je važan faktor za razvoj mozga. Zašto je to bitno? Zbog toga što konzumirajući takvu namirnicu zapravo činite najbolje za svoje dijete, jer kolin koji vi pojedete dolazi i do mlijeka kojim dojite svoju bebu te tako i ona u svoje tijelo prima ovaj iznimni nutrijent.

LOSOS5 namirnica za novopecene mame terracon news (4)
Ova riba hladnih mora sadrži velike količine omega-3 masnih kiselina koje čuvaju zdravlje srca, ali pomaže i u razvoju vida vašeg djeteta, jer bebe kada se tek rode ne vide sve jasno poput nas. U početku vide samo obrise, stoga vitamin A i zdrave masnoće imaju ključnu ulogu u razvoju bebinog vida.

ŠPINAT
Špinat je veoma vrijedno zeleno lisnato povrće, a nakon poroda ženama je takva hrana prijeko potrebna i to iz dva razloga – folna kiselina i mangan. Znamo da se porodom gubi dosta krvi, a folna kiselina sudjeluje u stvaranju novih krvnih stanica, dok mangan sudjeluje u stvaranju kolagena i hrskavice, što je jako bitno za brži oporavak žene koja je rodila putem carskog reza.

ŽITARICE5 namirnica za novopecene mame terracon news (6)
Za doručak si priuštite zdjelu punu nezašećerenih žitarica koje će vas dugo držati sitima, ali će spriječiti i konstipaciju, jer zatvor zbog hormona koji u ženi još itekako „divljaju” nije rijedak problem. Slobodno ih zalijte jogurtom, koji osim što je bogat kalcijem, potiče i probavu te obiluje dobrim bakterijama.

MESO
Meso je također ono što vaše tijelo u ovom trenutku jako treba, osobito crveno meso koje je bogato mineralima poput cinka i željeza. Kombinirajte ga s mnogo povrća. Obrok će vam biti jako ukusan i zasitan, ali prije svega i zdrav.5 namirnica za novopecene mame terracon news (3)

Naravno, svaka žena želi što prije smršaviti, a hraneći se zdravo nalazite se na pravom putu da na kvalitetan način to i postignete, pritom misleći i na potrebe vašeg djeteta. Dojenjem ćete dodatno ubrzati gubitak kilograma, a zbog site i zadovoljne bebe imati i mirnu noć.

 

 

5 namirnica za novopecene mame terracon news (1)

 

L. Rađa, dipl. ing. preh. teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail