Pirjani čičak sa mrkvom

Ljekovita svojstva čička i njegova primjena u kuhinji

Čičak je u nas poznat kao korov koji raste posvuda uz ograde, putove, rubove šuma, a manje kao ljekovita biljka, dok kao korjenasto povrće u nas je potpuno nepoznat.

Međutim to je vrlo vrijedna ljekovita biljka, a može se jesti i kao vrlo tečno povrće.

Čičak (Arctium lappa L.)

Čičak (Arctium lappa L.)

Korjen čička djeluje protuupalno, pospješuje izlučivanje mokraće i znoja te čisti krv. Visoki sadržaj inulina koristan je kod bolesti jetre i kod izlučivanja žuči. Inulin je posebna vrsta šećera koja ne opterećuje izmjenu šećera u šećernih bolesnika te se korijen čička posebno preporučuje u prehrani dijabetičara.

Kod raznih kožnih oboljenja koristi se svježi sok iz korjena čička, a poznata je i čičkova mast te čičkovo ulje za njegu vlasišta.

Čaj se priprema od svježeg ili od suhog korjena, a čaj od čičkovog sjemena preporučuje se protiv stvaranja bubrežnog kamenca.

Korijen čička

Korijen čička

U prehrani makrobiotičara čičkov korijen zauzima bitno mjesto, jer daje vrlo snažnu energiju, a osobito zagrijava zimi te djeluje na vitalnost.

Može se različito pripremati: kuhati, pirjati, pržiti u dubokom ulju. Dobar je u kombinaciji s ostalim korjenastim povrćem, žitaricama i mahunarkama. Upravo zbog svih ljekovitih i hranjivih svojstava te jestive biljke, potrebno je pripremati jela od čičkovog korjena. Jela od čička mogu biti prilozi i u klasičnoj kuhinji.

Budete li vadili samonikli čičak ponesite jaku lopatu i tražite čičak u čistoj prirodi što dalje od puteva i zagađenih područja.

Pirjani čičak i mrkva

By 26. veljače 2012

Ulje se zagrije i na njemu 2-3 minute pirja čičak, doda se mrkva i zajedno pirja još 2-3 minute. Zatim se ulije voda do pola povrća, doda malo soli ili umaka od soje i poklopljeno kuha dok povrće ne omekša .Na kraju se doda još malo soli ili umaka od soje i kuha bez poklopca da ispari sva tekućina.

  • Vrijeme pripremanja : 25 minutes
  • Vrijeme kuhanja : 15 minutes

Sastojci

  • Mrkva - 2 šalice izrezane na štapiće
  • Čičak - 1 šalica isjeckanog na štapiće
  • Ulje - 1 žlica ulja (morska sol ili umak od soje)

Naputak

Ovo je slatko jelo (ako ga ne presolimo). Poslužuje se uz kuhanu žitaricu i salatu, a može biti i prilog u klasičnoj kuhinji .Čičak se dodaje juhama od povrća, a izrezan na tanke dijagonalne listiće, umočen u smjesu od brašna i vode te ispržen u dubokom ulju vrlo je tečno jelo.

Print

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail